In English
Hoppa till sidans innehåll

Krönika: "Uppfyllda drömmar och drömmar i kras"

20 JUN 2016 15:07
Ett EM, det i orientering, har just avslutats. Det slutade med ett uppfyllt svenskt medaljmål. Ett annat EM, det i fotboll, pågår för fullt. Om det blir en flipp eller en flopp för svensk del är när dessa rader skrivs ytterst oklart.
  • Skapad: 20 JUN 2016 15:07

Men nu när mästerskapet är i sin linda så går det fortfarande att drömma om blågula segrar. Och även om fotboll i allra högsta grad är ett lagspel kommer de eventuella svenska framgångarna till stor del bero på hur väl en herre vid namn Zlatan Ibrahimovic lyckas.

Och på tal om drömmar; det mesta talar för att denne man kommande säsong kommer att springa in på anrika Manchester Uniteds hemmaarena Old Trafford som går under smeknamnet The Theatre of Dreams (Drömmarnas teater).

Idrott på alla nivåer handlar mycket om drömmar. Drömmar om att lyckas. Drömmar om att uppfylla mål (och i Zlatans fall drömmar om att göra mål).

I Tjeckien fick vi se flera drömmar som gick i uppfyllelse. För där på ett stekhett gärde i Bila Voda gjorde Tove Alexandersson det lopp som innebar att hon äntligen fick ta klivet upp på prispallens översta steg i ett mästerskapslopp i orientering.

Och tre dagar senare, på ett annat hett gärde, nu i Cerna Voda, slog hon till ytterligare en gång. Och snacka om att ha jobbat ihop till ett, eller kanske snarare två, guld. Alexandersson hade fram till EM i Tjeckien sprungit 16 finallopp i EM eller VM. 15 av dessa gånger har hon varit bland de fem bästa (enda plumpen var på långdistansen i Portugal för två år sedan när hon hade magproblem och inte kunde göra sig själv rättvisa).

Nu är motsvarande siffra 19 mästerskapsfinaler, och 18 gånger bland de fem bästa. Och totalt 14 medaljer. Ruskigt imponerande.

Segrarna i Tjeckien tror jag kommer att vara väldigt betydelsefulla för Alexandersson in emot VM på hemmaplan i augusti. Nu slipper hon snacket om att hon inte vunnit något mästerskapslopp i orientering (på seniornivå), och hon vet dessutom att hon klarade av att vinna dubbla mästerskapsguld efter en vår där hon inte kunnat förbereda sig som hon önskat på grund av en krånglande höft.

Om träningen flyter fram emot VM kommer Alexandersson att bli mycket svårslagen, och då kan ytterligare drömmar komma att uppfyllas.

Om Tove Alexanderssons guld kan sorteras in i kategorin ”väntade”, hamnar Martin Regborns brons i kategorin ”mästerskapsskrällar vi kommer att minnas länge”. Den var för min del lika överraskande som det EM-silver som Lilian Forsgren, Karolin Ohlsson och Alva Olsson tog på stafetten vid EM för två år sedan.

Regborn trodde själv att hans klart största chans i detta EM var sprinten. Där gjorde han ett kalaslopp och blev fyra. Två dagar senare försökte den Surahammarsuppvuxne Hagabylöparen med det rappa och upprätta löpsteget med glädjetårarna glimmande i ögonvrån förklara hur han hade lyckats ta ett brons på en mästerskapslångdistans.

Först skakade han mest på huvudet, sen slog han fast att det var en dröm som gått i uppfyllelse. Men han hade nog trott att det skulle ta ytterligare något år att infria drömmen.

Båda de svenska trupperna lämnade Tjeckien med sex medaljer. Precisionsorienterarna studsade tillbaka efter ett misslyckat VM i Kroatien förra året. För orienterarna blev det precis som vanligt sex medaljer.

Förbundskapten Håkan Carlsson har under flera år haft målsättningen ”sex medaljer varav två guld” som ett mantra. Och exakt så blev utfallet vid EM 2014 i Portugal. Vid VM 2014 i Italien. Vid VM i Skottland 2015. Och nu då vid EM i Tjeckien 2016. Nu är det dags att ”djärva till” den där målsättningen lite, speciellt med tanke på att det är ett VM på hemmaplan som väntar.

Så; åtta medaljer varav tre guld känns som ett offensivt, men definitivt inte orealistiskt mål. Den kapaciteten finns absolut i den svenska truppen. Tove Alexanderssons guld på både medeldistans och långdistans innebär att hon har friplatser där i VM, det gäller även Jonas Leandersson som är regerande ”sprintchamp” i VM. Och det gör att Sverige får ha fyra löpare till start i de disciplinerna. I resterande tre finaler är det bara tre.

Och där är det flera löpare som haft VM som målsättning under många år, men som nu fått se sin VM-dröm gå i kras. Här finns många exempel, men det är klart att jag lider lite extra med exempelvis EM-fyran på medeldistans Oskar Sjöberg som efter ett mycket imponerande EM får följa VM som reserv. Och Johan Runesson, som skadade sig på EM-stafetten och inte kunde förbereda sig som önskat inför testerna till vad han på sin hemsida beskriver som sin ”högsta dröm”.

Skribent: Mårten Lång
Epost: This is a mailto link
Till svenskorientering.se

Postadress:
Svenska Orienteringsförbundet
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Kontakt:
Tel: 0104765360
E-post: This is a mailto link

 

Manage Preferences

Annons