In English
Hoppa till sidans innehåll

Krönika: "Hjälp varandra och öppna upp för fler"

12 DEC 2016 13:35
Vi närmar oss 2017 med stormsteg. Ett nytt år innebär alltid, eller åtminstone i de flesta fall, nya möjligheter.
  • Skapad: 12 DEC 2016 13:35

Ni vet hur det är så där när det börjar närma sig tolvslag på nyårsaftonskvällen. Det är då som en hel del känner att nu-tror-jag-bestämt-att-det-är-dags-att-dra-på-sig-lovarkavajen. Det kan handla om att sluta snusa, börja träna eller drömnyårslöftet för alla inbitna orienterare; att aldrig bomma. Att det sedan kan börja bli svettigt och ”ågrenskt” bara sisådär tio minuter efter tolvslaget är en helt annan historia.

Jag är fullt medveten om att en målsättning och ett nyårslöfte inte alls är samma sak. Men båda bygger ju på att det ska finnas en ambition att kunna uppfylla såväl mål som löfte.

För snart sex år sedan; fastställdes Riksidrottsförbundets mål att samtliga specialidrottsförbund till 2017 ska ha minst 40-procentig representation av respektive kön i förbundsstyrelserna.

I höstas gjorde Dagens Nyheter en genomgång av specialidrottsförbundens styrelser och fann att bara drygt en tredjedel av förbunden (26 av 71) når den målsättningen. Det återstår visserligen ett halvår fram till Riksidrottsförbundets stämma i Karlstad. Men att de resterande två tredjedelarna av förbunden skulle kunna uppfylla målet fram till dess är givetvis en utopi.

Svenska Orienteringsförbundet är ett av de 26 specialidrottsförbund som når upp till RF:s målsättning. Gott så. Men vi ska för den skull inte klappa oss på axeln och slå oss till ro, för det finns definitivt saker att jobba med framöver.

Inte ens hälften av distriktorienteringsförbundens styrelser når upp till målsättningen med minst 40-procentig representation. Den statistiken borde det finnas goda möjligheter att förbättra åtskilligt.

Nu har Riksidrottsförbundets styrelse inför RF-stämman gått ut och föreslagit att kvotering ska införas till idrottsförbundens styrelser och att de som inte når upp till målen ska få minskade ekonomiska anslag från RF.

Men det där med kvotering är jag ingen vän av.

För att en person, och det oavsett om det är en kvinna eller en man; ung eller för att uttrycka sig något diplomatiskt inte längre riktigt lika ung, ska göra ett bra jobb så krävs det ett engagemang och en vilja för att kunna vara med och göra ett bra jobb.

Speciellt i ett ideellt uppdrag som ett styrelseuppdrag i de här fallen är.

Jag tror i stället på att öppna upp möjligheten för fler att sitta med i styrelsearbetet. För att en styrelse, och en organisation ska vara nyskapande och driftig krävs att det hämtas in influenser från olika håll och personer med olika bakgrund och erfarenheter. Därför vore det mycket värdefullt om det går att öppna upp för fler att få se hur styrelsearbetet går till.

För att dra parallellen till orienteringssporten går det inte att börja på en seniorelitbana (eller går kanske det gör, men då hade åtminstone jag behövt packa med både pannlampa och ett packe prickigkorvmackor) utan att ha tagit stegen via de vita, gula och röda svårighetsnivåerna.

Och viss del av terminologin och mötesformalian inom ett styrelsemöte kan säkert för många upplevas utmanande på samma sätt som en person som för första gången kommer ut till en orienteringstävling och inte ha en aning om hur han eller hon ska kunna få tag i sin karta och ta sig till där själva orienteringsmomentet börjar.

Där behövs stöttning, och så tror jag är fallet även inom styrelsearbete. Det gäller att börja någonstans. Utan ordentliga grundkunskaper är det i princip omöjligt att lyckas, och det oavsett om det handlar om att hitta orienteringsskärmar eller ta plats i en föreningsstyrelse.

Hela idrottssverige är till stor del uppbyggt kring alla de fantastiska eldsjälar som finns i våra föreningar, det är de som är ”nybörjare” inom ledarfunktionerna nu som kan komma att vara våra eldsjälar om tio, tjugo eller trettio år.

Blir nykomlingarna bara insatta i verksamheten, oavsett om strävan handlar om att bli tränare, banläggare eller styrelsemedlem, så skapas det en ökad förståelse och förhoppningsvis en ambition om att få vara med och bidra på ett eller annat sätt. För i en tid där det är allt tuffare att hitta personer att ta sig an ideella uppdrag vore det ju oerhört värdefullt om det var fler personer som kunde dela på det arbete som krävs för att hålla igång verksamheten i en förening.

Om alla extremt värdefulla eldsjälar i klubbarna får fler att samarbeta med så skapar det ännu bättre möjligheter för våra föreningar att växa sig ännu starkare inför framtiden.

Skribent: Mårten Lång
Till svenskorientering.se

Postadress:
Svenska Orienteringsförbundet
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Kontakt:
Tel: 0104765360
E-post: This is a mailto link

 

Manage Preferences

Annons