In English
Hoppa till sidans innehåll

Krönika: "Fredricson en värdig Jerringprisvinnare"

07 FEB 2017 12:00
Först Brexit. Sedan Trump. Och så Fredricson. Det ena oväntade utfallet efter det andra.
  • Skapad: 07 FEB 2017 12:00

Det kan anses övermaga att jämföra ett amerikanskt presidentval med en Jerringprisomröstning. Men det känns som att fler, åtminstone initialt, var mer upprörda över att Peder Fredricson vann Jerringpriset än att Donald Trump först fick ta plats i Vita Huset och bara några timmar senare plita ner sin namnteckning på det ena häpnadsväckande avtalet efter det andra.
Men det är ju så med omröstningar, och val; flest röster vinner. Och det oavsett om vi gillar utfallet eller inte. Det har varit snack om röstkupper hit och skandaler dit. ”Skrota och lägg ner”.
Ett inte särskilt konstruktivt sätt att hantera åsiktsmässiga motgångar.
För; OS-silvermedaljören Peder Fredricson fick flest röster och är därmed en ytterst välförtjänt vinnare av Jerringpriset.
Punkt.

Visst; det går att diskutera det faktum att alla de som laddade ner SVT:s duo-applikation fick rösta ”tre gånger gratis”.
Var tanken på en-person-en-röst försvann i framtagandet av detta nya sätt att rösta på är fortfarande höljt i dunkel. Men det spelar ju ingen roll för möjligheten att rösta tre gånger hade ju även anhängarna av Henrik Stenson, Sarah Sjöström och Tove Alexandersson.
Peder Fredricson fick svettiga 273 760 röster. Differensen till tvåa Stensson var 43 000 röster. Till trean Sjöström 160 000 röster. Hur långt efter femman Tove Alexandersson var i omröstningen har inte offentliggjorts, men det spelar egentligen ingen roll.
Alexandersson gjorde sitt överlägset bästa år hittills i karriären, hon är världsetta i två sporter, vann två VM-guld och fyra EM-guld under 2016, vilket räckte till att slå sig in som femma i Jerringprisomröstningen.
Femma av samtliga Sveriges idrottare.
Hon fick fler röster än Zlatan. Hon fick fler röster än damfotbollslandslaget som straffade sig till silver i OS-fotbollen. Samt vad ännu viktigare är; hon gav orienteringen och skidorienteringen extremt välbehövlig synlighet och det på bästa sändningstid. Och bara att orienteringsidrotten nämns i de här sammanhangen är en seger i sig.
Att det sedan kommer att bli extremt tufft för att inte säga omöjligt för en orienterare att plocka hem Jerringpriset är en helt annan historia.
Det skulle kunna komma att ske den dag skidorienteringen tagit sig in på OS-programmet men även det kommer att dröja. Länge.
Och jag tvivlar dessvärre på att det någonsin kommer att hända.

Tove Alexandersson har ju en säsong som är längre än de flesta. Eller rättare sagt hon har två säsonger. Nu går vi in i skidorienteringens allra mest intensiva tid.
Jag har redan vid flera tillfällen på detta utrymme ondgjort mej över det faktum att det inte behövs både EM och VM under samma år, nu kommer dessa mästerskap med bara en månads mellanrum.
Först EM i finska Imatra och sedan VM i ryska Krasnojarsk.
Det betyder dels ett superspäckat tävlingsprogram. Men också en rad möjligheter att fylla på ett redan välfyllt medaljskåp ytterligare. Och om Alexandersson lyckas vinna VM-guld i såväl orientering som skidorientering i år gör hon det för första gången (detta genom segrar i Ryssland och Estland), och borde därmed redan då ha säkrat upp en plats vid ett av borden till nästa års Idrottsgala.
Chansen till det finns definitivt. Och det finns gott om svenska medaljmöjligheter under samtliga mästerskapsdagar i vinter.
Sverige har realistiska möjligheter att ta medalj på samtliga de tio mästerskapsdistanser som kommer att avgöras under den närmaste månaden.
Ett av de största frågetecknen är om de svenska herrarna äntligen ska lyckas vinna VM-stafetten. Senast det skedde var 1996, sedan dess har det blivit fem silver och fyra brons på tio försök.

Avslutningsvis bara; som ni säkert redan noterat är det en lite äldre bild på omslaget av detta nummer av Skogssport. Det är en reprisering av Skogssports allra första omslag. Samma bild 70 år senare.
Jag tänker inte ge mej på att recensera tidningens för- och nackdelar; den delen får andra stå för, men jag är stolt över att Skogssport nu nått upp till 70 år.
Nu siktar vi vidare.
Mot 100.

Skribent: Mårten Lång
Epost: Adressen Gömd
Till svenskorientering.se

Postadress:
Svenska Orienteringsförbundet
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Kontakt:
Tel: 0104765360
E-post: This is a mailto link

 

Manage Preferences

Annons