In English
Hoppa till sidans innehåll

Krönika: "Börja hyvla i det digra programmet"

25 APR 2016 10:58
Jag är fullt medveten; detta är en utopi. Men säg att jag har som ambition att slå mej in i landslaget i orientering. Detta är våren då allt ska hända.
  • Uppdaterad: 27 APR 2016 10:34

EM i Tjeckien i maj är det stora målet för vårsäsongen. Jag har skött vinterträningen exemplariskt.
Inga störningar på vägen. Jag har dessutom förberett mej för att ta en plats i min klubb Kisa SK:s lag i Tiomila.

Det är nu fredagen den åttonde april. Jag står på medeldistansen i Brösarps backar och sticker iväg mot den första kontrollen. En sänka. Där och då börjar ett vårligt flängande som måste sakna motstycke bland svenska konditionsidrotter.

För; om det är så att jag ska lyckas med att ta mej till EM i Tjeckien, och dessutom ingå i den världscuptrupp som reser till Polen några veckor tidigare så kommer jag att slå någon form av världsrekord i hit-och-dit-åkande.

Ska jag springa hela Swedish League-serien, natt-SM, världscupen och EM så kommer jag att vara ute och springa minst två tävlingar i veckan under hela vårsäsongen. Jämför det med en medel- eller långdistansfriidrottare på nationell nivå som springer ett lopp varannan vecka.

Längdåkare tävlar flitigare än så. Men de når inte upp i orienteringens tävlingsfrekvens. Och framför allt, de har tre mästerskap på fyra år. Orienterarna dubblerar siffran.

Under denna vår är det kontrolljakt med nummerlapp flera gånger i veckan.
Det är en helg i Skåne. En i Blekinge. Och en i Göteborg. Sen en avstickare till Polen innan det bär av mot Gästrikland och sedan blir det en helg hemma i Falun med en nattlig Tiomilatur innan det bär av mot Tjeckiens ostligaste delar för jakten på EM-medaljer.

Att orientera har aldrig varit min starka sida; inte matematik heller. Men när jag ska kombinera räknar jag ut att om jag skulle resa på dessa tävlingar och åka hem en gång i veckan mellan dessa så hade det blivit 444 mils resande (och då är bara resorna inom landet som är inräknade).

Nu är det kanske inte resandet i sig som är det mest relevanta i detta fall. Och att jag skulle slå mej in i ett orienteringslandslag är verkligen en utopi. Men det är så här det ser ut för många av våra elitaktiva. Och gör så åtminstone varannan vår, när det står ett Europamästerskap på programmet. Komplettera detta med att det i augusti väntar ett VM på hemmaplan. Ett mål som många av våra stjärnor haft under många års tid. Karriärens absolut viktigaste tävling. Men då gäller det att få tid att förbereda sig för detta.

Att träna både i relevant terräng, men även på hemmaplan, att hinna vila, och att hinna sköta det jobb eller de studier som åtminstone majoriteten av våra elitaktiva måste ägna sig åt för att finansiera sin satsning.

Det som är unikt i orienteringssporten är att sportens största stjärnor möts ofta.
De tävlar extremt flitigt mot varandra, inte som i friidrotten där ”den gode” Usain Bolt och ”den onde” Justin Gatlin bara ställs öga mot öga på startlinjen när det delas ut mästerskapsmedaljer. I VM-finalen. Och i OS.

Men orienteringens dilemma är att det är för många tävlingar som klassas som viktiga. Därför måste det nu plockas fram en osthyvel i vårt minst sagt stinna värdetävlingsprogram. Och överst på min tävlingsgrevé finns EM. Det bör definitivt hyvlas bort.

Världstoppen i orientering har i princip alltid varit en rakt igenom europeisk angelägenhet. Det är exakt samma löpare som fajtas om medaljerna på både EM och VM.

Det är bara det att EM är mycket mindre värt bland löparna. Det är ett mästerskap som bland många löpare till stor del används som förberedelser för det VM som kommer någon månad senare. Årets EM-program är dessutom så märkligt formerat att många av våra stjärnor väljer att stå över en eller två distanser för att programmet blir för tajt. Det vinner ingen på.

Ska det delas ut mästerskapsmedaljer så ska de bästa vara med. Det gäller även på nationell nivå. Därför bör Swedish League-programmet, som nu avgörs under en minst sagt intensiv vårmånad, spridas över hela orienteringssäsongen. Ta med de individuella SM-distanserna för att höja statusen på både Swedish League och SM ytterligare.

Då skapar vi möjlighet för våra bästa löpare att optimera sina möjligheter att lyckas som bäst när det gäller som mest.

Det har de med nuvarande tävlingsförstoppade vårar väldigt svårt att göra. 

Skribent: Mårten Lång
Till svenskorientering.se

Postadress:
Svenska Orienteringsförbundet
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Kontakt:
Tel: 0104765360
E-post: This is a mailto link

 

Manage Preferences

Annons