In English
Hoppa till sidans innehåll

Fler vinnare lyfter sporten

28 APR 2015 10:47
Att ”stafett är stafett” är en av idrottens allra största klyschor. Och det är ju svårt att påstå motsatsen. Klyschan brukar följas av påståendet att ”i en stafett kan allt hända”, och även det kan ju förvisso vara sant.
  • Skapad: 28 APR 2015 10:47

Men i de stora klubbstafetterna i orientering har det inte varit fallet de senaste åren. Åtminstone inte i kampen om segern.
Där har storfavoriterna plockat hem den ena stafetten efter den andra.
Stjärnspäckade danska Pan Århus har sopat hem tre raka segrar i de stora stafetterna (Venla och Tiomila). Herrmotsvarigheten Kalevan Rasti, från finska Joensuu är uppe i en handfull segrar i rad.
Om ett par veckor från när detta skrivs ska det göras upp i Tiomilaskogarna i Uppland. I finska diton vid Jukola och Venla har vi kommit några veckor in i juni.
Och det vore (med all respekt för både Pan Århus och Kalevan Rasti), bra för orienteringens skull om åtminstone en av dessa segersviter bryts.
Vi behöver nya vinnare, för ovissa dueller lyfter alltid idrottsupplevelser.

Det är utan tvekan så att både Pan Århus och Kalevan Rasti kommer att få finna sig i att ha favoritskapet inför Tiomila.
Danskorna har visserligen tappat Emma Klingenberg till Järla och Signe Söes kommer inte heller till start, men trots det har de ett mycket starkt lag som kan räcka hela vägen.
Men på damsidan finns det fem-sex lag som har kapaciteten och lagen som krävs för att vinna.
Så tror jag inte att det skulle vara om det infördes nattsträckor i damstafetten. Jag tycker att det upplägg som ska köras i Tiomila 2016, med traditionell damstafett på lördagseftermiddagen och sedan en damklass i nattmanglingen som drar igång några timmar senare, är en mycket bra variant. Jag tror tyvärr att damklassen skulle tappa många deltagande lag om stafetten avgjordes på natten, och det här med att köra flera tävlingar parallellt har jag aldrig varit någon stor fantast av.
På herrsidan är Kalevan Rasti huvudfavorit, och ska så vara med tanke på de resultat de visat upp, och den mäktiga laguppställning de kan ståta med.
Men Lidingö visade förra året att de kunde pressa de finska giganterna hela vägen in på slutsträckan både i Tiomila och i Jukola.
Och det skulle vara skönt för de svenska herrlagen att bryta den segerlösa sviten i Tiomila som det nu tjatats om i tio år (Södertälje-Nykvarn var senaste svenska lag att vinna 2005).
Svensk herrorientering har tagit steg framåt de senaste åren (det visar inte minst de medaljer som tagits på de senaste internationella mästerskapen) och nu finns det flera blågula lag som åtminstone har möjligheten att vara med och fajtas i den yttersta Tiomila-toppen.
När det gäller Jukola har det inte blivit någon svensk herrseger sedan 1992 när Johan Ivarsson sprang slutsträckan för IK Hakarpspojkarna.
Årets Jukola avgörs i Åbo, och därifrån finns ju fina svenska idrottsminnen från när Tre Kronor (och framför allt Mats Sundin) välte dunderfavoriten Sovjetunionen vid VM i ishockey 1991.
Kanske är det där ännu ett svenskt lag ska sätta stopp för stormakten, som i orienteringssammanhang går under namnet, Kalevan Rasti.

I Tiomila precis som i O-Ringen handlar det mediala intresset till största delen om den yttersta eliten.
Därför känns det oroande att det är så dålig synk mellan O-Ringenveckan och VM i Skottland.               O-Ringen i Borås avslutas fredagen den 24 juli. Bara en vecka senare drar VM igång med sprintkval.
Tyvärr kommer andelen VM-löpare, åtminstone av de som kan vara med och göra upp om medaljer i Skottland, som springer hela O-Ringen vara lätträknade.
Ett O-Ringen är, som vi alla vet, tufft.
Därför skulle jag gärna se att arrangörerna till årets tävlingar gör ett specialupplägg för VM-löparna. en tredagarstävling med en långdistans, en medeldistans och en sprint.
På det sättet skulle fler VM-deltagare, både svenskar och internationella löpare, finnas på plats under O-Ringen i Borås.
Det skulle ge såväl O-Ringen, landslaget som svensk orientering det mediala uppsving som ett  O-Ringen ska ge.
Dessutom innebär det ett ökat intresse både för VM i Skottland, men även för nästa års VM på hemmaplan. Ett VM på hemmaplan är en möjlighet som vi måste ta tillvara på absolut bästa sätt. Därför måste våra svenska stjärnor få möjligheten att synas och profileras på våra största tävlingar.

Skribent: Mårten Lång
Till svenskorientering.se

Postadress:
Svenska Orienteringsförbundet
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Kontakt:
Tel: 0104765360
E-post: This is a mailto link