In English
Hoppa till sidans innehåll

Är skogen en bristvara - satsa på sprint

17 FEB 2016 08:36
1985. 1993. Och 2005. Det är tre år då VM i orientering arrangerats utanför Europa. Tre gånger på 32 mästerskap har världens bästa orienterare ställt in kompassnålen mot en destination utanför Europa.
  • Skapad: 17 FEB 2016 08:36

Att det blir Europa även de tre kommande åren är redan helt klart. Och allt talar för att det kommer att bli Norge som arrangerar VM 2019. Men därefter finns det icke-europeiska öppningar. Detta tack vare det beslut som togs på VM i Skottland i somras när det blev en uppdelning mellan skogs-VM och sprint-VM.

VM på skogsdistanserna kommer med allra största sannolikhet att stanna kvar i Europa under överskådlig tid. Men när det gäller mästerskap på sprintdistanserna kan, eller snarare måste, det innebära att det dyker upp mästerskap även på andra kontinenter.

En av de som är tänkbara är Asien. Och en spridning i den riktningen skulle vara mumma för orienteringssporten.

 

Jag hade förmånen att vara på plats när de Asiatiska juniormästerskapen arrangerades för första gången. Platsen var Hong Kong, och nio nationer fanns på plats för att tävla. Och faktiskt även träna. Ett gemensamt träningsläger arrangerades inför tävlingarna allt för att skapa fler möjligheter för de asiatiska nationerna att utvecklas. Ett mycket lovvärt initiativ.

Det är alldeles tydligt att de asiatiska orienterarna ligger flera snäpp efter Europa orienteringstekniskt. Men det finns en stor ambition och inom de närmaste tio åren borde det finnas möjligheter för åtminstone någon aktiv från Asien att slå sig in bland de tio bästa på en VM-sprint.

Men det är just sprinten som kraften ska läggas på. För när det gäller skogsorienteringen är det långt kvar till europeisk nivå, och en av anledningarna till det är den svårighet som finns att ens kunna ta sig ut i skogen för att träna.

På många platser runt om i Asien, åtminstone i de nationer som var mest framgångsrika på juniormästerskapen i Hong Kong (utöver hemmanationen var det Japan och Kina som var med och tog guld) är det extremt tättbefolkat. Det är svårt att ta sig ut i skogen. Och som i Hong Kongs fall är den skog som finns att springa i många gånger i princip ogenomtränglig. Det är djungel.

”Vi har inte terräng för att kunna köra ett skogs-VM. Ska man vara krass kan man säga att själva arenan på ett VM i Europa är större än vad vi har terräng att springa i”, sa generalsekreteraren i Hong Kongs Orienteringsförbund Dominic Yue som dessutom sitter i Internationella Orienteringsförbundets styrelse.

Hong Kong är en av de platser som skulle kunna arrangera ett sprint-VM. Peking har nämnts som ett annat tänkbart alternativ.

Hong Kongs Orienteringsförbund kommer under sommaren besluta sig för om de kommer att söka det första sprintvärldsmästerskapet 2020. Internationella Orienteringsförbundet måste hålla alla tummar som finns för att det ska bli ett ja.

När det nya VM-programmet införs kommer det dessutom att tillkomma nya distanser, detta för att ”fylla upp” programmet. När det gäller sprint-VM är de format som diskuteras ”medeldistans i sprintmiljö”, alltså med längre löptid än den traditionella sprinten och knock-outsprint. Och jag förespråkar absolut det senare.

Tävlingar där först-i-mål vinner är alltid att föredra, framför allt sett ur ett medialt och åskådarmässigt perspektiv. Därför tycker jag att en masstart borde komma in på skogs-VM-programmet. Det är enklare att hänga med för de som inte är nördigt intresserad av idrotten.

Tiden med en klocka som rullar vid en bild på en gran har passerat zenit för länge sedan. Nu måste det vara mer ös i sändningarna, och det gör det när det handlar om att komma först i mål.

Men viktigt att påpeka är att de individuella distanserna sprint, medeldistans och långdistans även i fortsättningen måste genomföras med individuell start. Allt annat vore att göra ett på tok för stort ingrepp på sportens själ.

 

Till sist bara; Erik Rost. Fem raka segrar i världscupen är oerhört imponerande. Segrarna gör att Rost nu får finna sig i att vara huvudfavorit vid EM i Österrike i månadsskiftet februari-mars.

Det epitetet gäller även Tove Alexandersson som visade klass i flera lopp vid världscupen i Tyskland. Och det är kul att se att bredden finns även bakom Alexandersson. Fyra andra blågula tjejer var bland de fem bästa på någon av distanserna i Tyskland. Det är lovande inför framtiden.

Skribent: Mårten Lång
Till svenskorientering.se

Postadress:
Svenska Orienteringsförbundet
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Kontakt:
Tel: 0104765360
E-post: This is a mailto link

 

Manage Preferences

Annons