In English
Hoppa till sidans innehåll
Foto: Stina Loman Maja Åkesson.

Ungskogskrönikan: "Viktigt val, men inte avgörande"

03 OKT 2016 10:48
Snart är det dags för oss som är födda 2001 att välja gymnasium, både linje och var vi vill gå. Paniken kommer över en och för många är detta inte så lätt. Hundratals frågor ställs i huvudet.
  • Uppdaterad: 03 OKT 2016 11:45

Vilken linje ska jag gå? Vad vill jag bli? Räcker mina betyg? Men för oss orienterare finns det en extra fråga att ställa sig: ”Vill jag gå på orienteringsgymnasium och i så fall var?”

Orienteringsgymnasium. Vad tänker du på när du hör det ordet? Är det något som låter lockande? Att få träna orientering på skoltid och umgås med en massa orienterare.

Många orienterare söker sig till orienteringsgymnasium just för att få en skolgång som kan kombineras med träning och på så sätt utveckla sig inom orienteringen. Jag tycker att det finns en rad fördelar med orienteringsgymnasium men även några nackdelar. Fördelar är ju att man får träningar på skoltid och inte behöver tänka så mycket själv utan de ”serveras” vilket är hur lyxigt som helst. Du kommer nog även utvecklas åt det positiva hållet inom orientering när du väljer orienteringsgymnasium eftersom du kommer i en träningsmiljö med fokus på utveckling. Du får träffa en hel del nya vänner som brinner för samma intresse som du. Jag tror även att det är mycket glädje och gemenskap samt att du får åka iväg på en hel del orienteringsresor.

Ifall du inte har något orienteringsgymnasium i din stad eller väljer att gå i en annan stad så innebär det en flytt hemifrån. För vissa är detta hur kul som helst men för andra lite mer tveksamt. Om du flyttar lär du dig även att ta ett stort ansvar över dig själv vilket är en fördel för framtiden. Hur som helst finns det otroligt mycket positivt med orienteringsgymnasium tror jag.

Det mesta har även negativa sidor, likaså orienteringsgymnasium, även fast det kanske inte finns så många. Det kommer att bli väldigt mycket orientering (om det nu kan bli det) eftersom du vistas i en miljö där alla orienterar. Detta beror på person till person vad man tycker om det givetvis. Kanske även risken för skador ökar om man börjar träna oftare och längre än vad man är van vid.

Om du flyttar får du (troligtvis) inte lika mycket tid över till dina andra vänner hemma. Du får ta ett stort ansvar själv genom att flytta hemifrån och även här är det förstås olika vad man tycker om det. Det gället att väga för- och nackdelar helt enkelt. Är du redo för ett orienteringsgymnasium?

Jag tror att gymnasiet blir en rolig tid oavsett var man går. Men för oss orienterare är det ju en förmån att kunna välja ett orienteringsgymnasium. Det finns en rad olika runt om i hela Sverige och jag tror att man blir minst lika nöjd med sitt gymnasium vilket man än går på.

Att gå ett orienteringsgymnasium måste ju inte handla om att du ska bli bäst i världen men bara du har motivationen att träna, tävla och bli bättre så tror jag att du kommer trivas bra och utvecklas mycket! Om du inte går orienteringsgymnasium betyder inte det att du kommer att stanna i utvecklingen och bli en dålig orienterare. Snarare tvärtom för vissa. Det kan vara så att klubben arrangerar otroligt bra träningar och att du har många träningskompisar hemma. Exempelvis gick Annika Billstam inte på orienteringsgymnasium men hon har ju blivit en riktig stjärna.

Känn inte att ett orienteringsgymnasium är ett måste för att bli bäst. Du kan lyckas bara du vill. Välj det DU vill så tror jag dina år på gymnasiet kommer bli fantastiska! Lycka till! Maja Åkesson

Skribent: Maja Åkesson, Ungskogsredaktionen
Till svenskorientering.se

Postadress:
Svenska Orienteringsförbundet
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Kontakt:
Tel: 0104765360
E-post: This is a mailto link

Annons