In English
Hoppa till sidans innehåll

Ungskogskrönikan: "Varför springer killarna så mycket längre?"

12 DEC 2016 13:50
Fyra kilometer, det är sträckan som det oftast skiljer på en D21 och H21-bana. Tjejerna har ibland nio kilometer medan killarna har upp mot 13 kilometer. Varför är det så?
  • Skapad: 12 DEC 2016 13:50

Tror inte banläggarna att tjejer klarar av att springa lika långt som killarna? Jag tycker att längdskillnaderna i dam- och herrklasserna känns orättvisa och det är jag nog inte ensam om.

Jag frågar mig själv många gånger varför killar alltid ska ha längre bana än vi tjejer på orienteringen. Det är som störst skillnad i elitklasserna DH21, men även i ungdomsklasserna skiljer det på längden och killar har alltid längre bana än tjejerna.

Orientering är dock inte den enda sporten, där det skiljer på distansen mellan de olika könen. Även i skidor har herrarna alltid längre än damerna. Har damerna 5 km har herrarna 10 km, har damerna tre mil har herrarna fem mil. Herrarna har alltså oftast nästan dubbelt så långt som damerna.

I ungdomsklasserna däremot har killar och tjejer i samma ålder precis lika lång distans.

Både orientering och skidor är sporter med olika distanser för tjejer och killar, men det som skiljer sporterna åt är banlängden i ungdomsklasserna.

I orienteringen har endast DH10 samma distans och DH12-DH16 har alltid olika. Medan i skidor skiljer det ingenting mellan tjejer och killar upp till 16 år.

Varför ska de skilja mellan dam och herrklasserna och varför ska det skilja även för ungdomar.

Är man 10-16 år skiljer det faktiskt inte så mycket, ibland inget alls mellan tjejer och killar rent löpmässigt. I orientering är de ju inte heller bara den som springer snabbast som vinner, utan man ska även med hjälp av karta och kompass hitta alla kontroller så snabbt och bra som möjligt.

Visst killar kanske springer snabbare, men det behöver inte betyda att det hittar kontrollerna snabbare än tjejer. Därför tycker jag att det inte behöver skilja något alls på banorna. När sker det en förändring på det?

Skribent: Kajsa Karsson Wallum, Ungskogsredaktionen
Till svenskorientering.se

Postadress:
Svenska Orienteringsförbundet
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Kontakt:
Tel: 0104765360
E-post: This is a mailto link

Annons