In English
Hoppa till sidans innehåll
Foto: Stina Loman

Ungskogskrönikan: Kort glöms lätt bort

25 APR 2016 12:38
Av de många olika klasser som finns under en orienteringstävling finns det några som är väldigt viktiga men som lätt glöms bort, kortklasserna.
  • Uppdaterad: 20 JUN 2016 12:35

De har inte funnits så många år och innebär att banan är en nivå lättare, lite kortare än den vanliga klassen och att man även får springa i patrull.

Kortklasserna gör att sporten blir öppen för fler ungdomar. De gör att fler hittar en klass som passar just dem. Från de som tycker att de vanliga banorna är för långa och svåra men framför allt är det en perfekt utmaning för de som nyss har börjat orientera. 

Det som gör kortklasserna speciellt är att de är tävlingsklasser men det är tillåtet att springa i patrull. Det är ett bra alternativ för den som är ny inom sporten och kan känna sig lite osäker i skogen.

De här otroligt viktiga klasserna som ger fler möjlighet att tävla på sina egna villkor glöms lätt bort. Det är väldigt sällan speakern följer kortklasserna och ibland händer det att man till och med glömmer bort att ha prisutdelning för klasserna.
När det väl är prisutdelning så är priserna i kortklasserna oftast betydligt sämre än för de vanliga klasserna. Det tycker jag är helt fel. Alla ungdomsklasser borde värdesättas lika mycket.

Jag tycker att kortklasserna ska få den uppmärksamhet som de förtjänar.
Att höra sitt namn av speakern kan förgylla dagen och ett bra pris kan få dig att längta tills nästa tävling.

För att få fler att hitta kärleken till vår fantastiska sport tycker jag ska var vara varje tävlingsarrangörs största mål och att satsa på kortklasserna är ett bra sätt.

Skribent: Sofie Ohlsson, Ungskogsredaktionen
Till svenskorientering.se

Postadress:
Svenska Orienteringsförbundet
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Kontakt:
Tel: 0104765360
E-post: This is a mailto link

Annons