In English
Hoppa till sidans innehåll

Ungskogskrönikan: Viktigt att träna samtliga delar

25 MAJ 2015 11:13
Orientering är en sport som kräver många träningstimmar för att en person ska kunna bli bra på det. Trots att vi tränar så mycket och räknar träningstimmarna så tycker jag att vi oftast glömmer den mentala träningen.
  • Skapad: 25 MAJ 2015 11:13

Det blir som att vi ger oss själva förmågan att prestera men inte verktygen, vi vet inte hur vi ska utnyttja det vi tränat upp. Jag har alltid tänkt att mental träning är något enbart för eliten, men för att ta sig till eliten behöver vi också veta hur vi ska tänka.
Det kan vara hur vi ska förbereda oss inför tävlingar, planera lopp eller hur vi ska reagera under ett lopp om vi bommar för att minimera skadan. Alla skulle tjäna på mental träning för att kunna maximera våra resultat, att kunna prestera så bra som möjligt.

Alla deltagare som är med på en tävling vill prestera, men det är inte så många som vet hur vi ska göra för att prestera på topp.
Många kanske vilar dagen innan tävling eller gör kolhydratladdning men det är nog inte lika många som förbereder sig mentalt eller har några speciella tankar inför tävlingen.
Det är ju extra viktigt om det är en viktig tävling som vi ska delta i, men så fort vi står på startlinjen så vill vi prestera, det spelar ingen roll om det är tre konkurrenter eller hundra.
Jag tror att väldigt många skulle kunna prestera mycket bättre om det var ett större fokus på mental träning redan i ung ålder. Jag tror också att det skulle förenkla resan till elitidrottare om det var lika självklart som den andra träningen.

Skribent: Mårten Lång
Till svenskorientering.se

Postadress:
Svenska Orienteringsförbundet
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Kontakt:
Tel: 0104765360
E-post: This is a mailto link

Annons