In English
Hoppa till sidans innehåll

Ungskogskrönikan: "Ungdomar är orienteringens framtid"

21 MAR 2016 13:28
”Hur ska man få orienteringsintresset bland ungdomar att öka?” En viktig fråga enligt mig.
För att orienteringen ska leva kvar i framtiden tror jag att man måste börja satsa på att få ett ökat intresse för orientering bland ungdomar.
  • Uppdaterad: 21 MAR 2016 13:30

Det är ju ändå vi ungdomar som är framtiden, och visst vill du att fler ska få uppleva hur fantastisk orienteringen är.
Men hur gör man då? Det är inte så lätt som man kanske tror utan det krävs enormt mycket arbete men jag har suttit och klurat lite och kommit fram till några saker. Först och främst tror jag att skolorna måste förbättra sin orienterinsundervisning. När man ska ha orientering i skolan är det inte många elever som hurrar. Jag håller med om att orienteringen i skolan inte är så bra. Kartorna stämmer inte och övningarna är inte speciellt roliga. Redan här får orienteringen en dålig stämpel. Men för att förbättra detta kan varje skola höra med en tränare från närmaste klubb ifall han/hon kan komma och hålla i orienteringen. Kanske göra en fotoorientering, eller en stafett för att göra allt lite roligare samtidigt som man lär sig. Det ger även reklam för klubbens verksamhet och fler människor söker sig dit.

För det andra så skulle man kunna öka antalet sprintar per år. Sprint är oftast lättare än vanlig skogsorientering plus att det ofta är lättare att ta sig till tävlingsplatsen. De som är nybörjare och lite osäkra på sin teknik så är sprint en perfekt distans att öva på, detta gör att nybörjare känner att de faktiskt klarar av banan och blir mer motiverad att fortsätta.
Tävlingar som är lite mer annorlunda såsom Dala-Dubbeln, Sommarlandssprinten i Skara och sprinten i Borås djurpark brukar locka många. Från nybörjare till elit. Om man fick med alla nybörjare på dessa tävlingar så får de se en annan sida av orienteringen och blir ännu mer intresserade och verkligen vill fortsätta.

Klubben har ju också såklart ett viktigt ansvar. När löpare kommit till klubben måste ju klubben försöka ha kvar löparna så att verksamheten ökar. Jag tror det är viktigt med roliga träningar som ändå ger mycket, det behöver inte alltid vara så seriöst. Det viktigaste är att man har kul. Läger och resor är ju otroligt roligt så om man försöker få med nybörjarna på det tror jag att deras intresse ökar. Sist men inte minst är det viktigt att klubben erbjuder skjuts ut till alla tävlingar, att man samåker med varandra så att alla som vill till tävlingen kommer ut dit.  För om nybörjarna inte får se tävlingarna kan de ju inte veta hur orientering egentligen går till.
Ska 2016 bli året då fler nybörjare än någonsin börjar med orientering? Vi får väl se!

Skribent: Maja Åkesson, Ungskogsredaktionen
Till svenskorientering.se

Postadress:
Svenska Orienteringsförbundet
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Kontakt:
Tel: 0104765360
E-post: This is a mailto link

Annons