In English
Hoppa till sidans innehåll

Ungskogskrönikan: Tjejer orkar - jag lovar

31 MAR 2015 11:33
Orientering är en väldigt rolig och bra sport, men det är en sak som jag stör mig på och det är att killar och tjejer inte har lika långa banor i ungdomsklasserna.
  • Uppdaterad: 31 MAR 2015 11:36

Killarna har ibland lika långt som tjejerna, vilket är bra, men oftast så har de längre banor.
Jag tycker det är fel eftersom upp till 14 år är det faktiskt inte så jättestor skillnad mellan killar och tjejer, nästan ingen alls tycker jag. Min åsikt är att killar och tjejer ska ha lika långa banor upp till HD14. I de äldre ungdomsklasserna så kan killarna ha längre, men det behöver inte handla om flera kilometer.

Jag har ett exempel: på Dala Dubbeln 2014 patrull hade D14 5,7 kilometer medan H14 hade 6,6 kilometer. Killarna hade alltså nästan en kilometer längre!
Vad säger att killarna ska ha längre banor? Och hur tänker banläggaren? Jag tycker inte det är okej. Varför har vi inte lika långt när det ändå inte är så stor skillnad på oss?
Båda är människor med två ben och två armar, bara för att de är killar så får de nästan alltid längre banor och därmed en större utmaning. Vad är anledningen? Om vi istället vänder på saken och det var så att killarna oftast skulle ha kortare banor än tjejerna tror jag att det skulle bli större reaktioner.

Inom idrotten idag så accepterar vi att tjejer ska ha det mindre jobbigt, vilket jag tycker ska ändras på.
En del tycker att det ska vara lika lång segrartid i ungdomars åldersklasser men jag tycker att det är själva banan som är det viktiga, att båda får samma utmaning med lika svårighetsgrad.
Det skulle vara otroligt kul om någon banläggare la en bana där tjejerna har längre än killarna. Jag skulle vilja se reaktionerna och vad alla skulle säga och tycka.

Det jag vill säga med detta är att orienteringen ställer olika krav på om du är tjej eller kille, helt i onödan. Tjejer orkar också, jag lovar.
Maja Åkesson

Till svenskorientering.se

Postadress:
Svenska Orienteringsförbundet
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Kontakt:
Tel: 0104765360
E-post: This is a mailto link

Annons