In English
Hoppa till sidans innehåll

Ungskogskrönikan: Resultat och prestation är inte samma sak

21 JUN 2015 14:45
Orientering är en jätterolig och klurig sport där man får både använda både kropp och knopp på samma gång.
  • Skapad: 21 JUN 2015 14:45

Det finns så otroligt många positiva saker med denna sport, till exempel att man får se många nya platser och träffa nya vänner.
Där emot finns det en sak som jag ibland tycker är lite synd och det är att resultatet påverkar värdigt mycket om man är nöjd med sitt lopp eller inte. En dålig placering behöver faktiskt inte betyda ett dåligt lopp.

Ibland om man frågar någon precis efter målgång hur det har gått kanske den svarar att det gått helt okej men efter att den ha tagit sig en titt på resultatet så kanske svaret istället blir ”Nej, idag har det inte alls gått bra” och går runt och surar för det. Men tänk då på att det kanske står någon bredvid som är jättenöjd med sitt lopp men som har en sämre placering än dig, hur surt måste det inte kännas för den stackaren? Jag påstår absolut inte att man alltid måste vara nöjd med sin placering men samtidigt om man kommer på en placering man inte är nöjd med blir det ju lättare att göra det bättre nästa gång!

En prestation behöver heller inte alltid handla om en tid. En bra prestation kan ju vara att man har vågat ta ett svårare vägval, spikat en kontroll som man tyckte var lite extra klurig eller sprungit lite snabbare än vad man brukar. Helt enkelt har gjort något extra bra.
Men resultatet behöver ju inte heller vara negativt. Det är ju många som tycker om att jämföra sitt resultat med sina med kompisar eller se om man lyckts få en bättre placering än förra gången man sprang. Det är förstås alltid kul att få ställa sig på pallen också och verkligen få känna sig sådär lite extra duktig.
 Ja, resultat kan ju både vara bra och dåligt men en sak är säker. Det är ju det som gör tävlingen lite mer spännande.

Skribent: Alma Holmqvist Johansson
Till svenskorientering.se

Postadress:
Svenska Orienteringsförbundet
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Kontakt:
Tel: 0104765360
E-post: This is a mailto link

Annons