In English
Hoppa till sidans innehåll

Ungskogskrönikan: Full fart utan stopp

02 SEP 2015 09:44
Full fart förbi kontrollen utan att behöva stanna. Är det framtidens orientering?
  • Skapad: 02 SEP 2015 09:44

Åtminstone om det nya stämplingssystemet touchfree blir populärt. Det håller på att testas mer och mer i vanliga tävlingar och finns även på elitens tävlingar.

Touchfree är det nya och mer ’’moderna’’ stämplingssystemet. Du tar bara på dig ett chip istället för sportidentpinne och när du kommer fram till kontrollen räcker det att du är trettio centimeter ifrån den så stämplar den, alltså du slipper stanna när du ska stämpla. När du startar lägger du bara chipet mot en bricka, och då töms den, när du ska springa iväg tar du bort den, och din tid har startat.

Visst var det tråkigt att världscupsprinten i Lysekil ströks på grund av tekniska problem med touchfree, men det är ju fortfarande väldigt ovanligt bland klubbarna. Om detta blir det nya stämplingsättet blir klubbarna mer ’’vana’’ med användningen och det kommer fungera lika bra som sportident.

Just nu kan jag tycka att i vanliga tävlingar i skogen kvittar det om det är sportident eller touchfree, för jag stannar ändå vid kontrollerna för att titta på kartan. Däremot i sprint, där har de flesta klubbarna sportident och man måste stanna vid kontrollen för att stämpla, och sedan komma upp i samma fart som man hade innan stämplingen. Tänk då om man hade touchfree och kommer mot kontrollen och bara sveper förbi chipet och sedan kan fortsätta springa mot nästa kontroll.

Det måste väl ändå vara det orientering går ut på, att springa så fort som möjligt från start och förbi ett antal kontroller till mål, och inte hur fort man kan stanna, stämpla och starta igen!

Skribent: Alma Gustafsson
Till svenskorientering.se

Postadress:
Svenska Orienteringsförbundet
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Kontakt:
Tel: 0104765360
E-post: This is a mailto link

Annons