In English
Hoppa till sidans innehåll

Hur vänder skidorienteringen sin negativa trend?

30 DEC 2014 09:42
I mitten av 1980-talet nådde skidorienteringen sin topp. Då var det 65 personer som fick delta i ungdoms-SM i varje klass och det var stenhård gallring för att bli en utav de 65.
  • Uppdaterad: 30 DEC 2014 14:51

På den tiden var det ovanligt att en orienterare inte körde skidorientering på vintern. Mina föräldrar har berättat att det var en helt annan kultur bland orienterarna på den tiden. Man sprang orientering på sommaren och körde skidorientering på vintern, det var ingenting mer med det.
I slutet av åttiotalet kom det ett antal dåliga vintrar, folk började köra skating och banorna började bli svårare med tätare spårsystem.

När skatestilen kom var de som inte skatade mer eller mindre chanslösa, man slutade köra upp klassiska spår för att de blev bara sönderskatade. När detta hände tappade man bredden i sporten. Efter ytterliga några halvtaskiga vintrar började folk springa mer på vintrarna och man lade skidorna på hyllan. Skidorientering blev mer en elitsport med folk som satsade på skidorientering och inte på fotorientering.

På ungdoms-SM 2014 hade den största ungdomsklassen åtta deltagare. Det säger en del om hur skidorienteringen har minskat i popularitet de senaste 20 åren.
Nu kan man se att intresset för skidåkning har ökat riktigt mycket. Det har blivit en helt annan skidkultur i landet. Vasaloppet blev fullt på tre minuter och folk anmäler sig till vallakurser och så vidare. Detta märker man av även i skidorienteringen, för många orienterare som har börjat åka skidor är nu villiga att testa skidorientering. Skidorientering har också fått bra publicitet i TV, folket håller på att få upp ögonen för skidorientering.

Om vi spelar våra kort rätt så är det mycket möjligt att skidorientering kan bli lika populärt som det var på åttiotalet.
Nu när orienteringsgymnasierna börjar köra mer och mer skidor kommer skidorienteringen sprida sig även till den minst skidvana orienteraren. Låt oss nu hoppas på några riktigt bra vintrar så att skidorientering blir den sport den en gång var, det är trots allt en jätterolig sport.

Skribent: Waldemar Andersson
Till svenskorientering.se

Postadress:
Svenska Orienteringsförbundet
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Kontakt:
Tel: 0104765360
E-post: This is a mailto link

Annons