In English
Hoppa till sidans innehåll

Webbkrönika: "Vem kastade bort proppen"

27 JAN 2020 20:28
En webbkrönika av Skogssports Mårten Lång om en galen galakväll. Detta under rubriken "Vem kastade bort proppen".
  • Uppdaterad: 27 JAN 2020 23:28

1981 var senaste gången som orienteringen sopade hem svensk idrotts tyngsta priser. Då tilldelades Annichen Kringstad både Bragdguldet och Jerringpriset. Samma år, 1981, lanserades en svensk komedi vid namn Göta Kanal (eller vem drog ur proppen?).

Men när det gällt kombinationen idrottsgalanomineringar och orienterare har frågan de senaste åren snarare varit vem som stoppat i proppen.

För gång på gång det senaste decenniet har orienteringen åkt till Idrottsgalan med en rad nomineringar och segerdrömmar, men några timmar senare klivit ut från galan utan pris.

Men i går kväll verkade det som att någon snott proppen och kastat den all världens väg.

 

För det var inget snack om vilken idrott som stod i fokus på Idrottsgalan. Och man borde börjat ana vartåt det barkade när förbundskapten Håkan Carlsson med fjäderlätta ben dansade loss redan i vinjetten. Därefter gick stora delar av galakvällen i ett enda hitta rätt-tema.

Ståuppkomikern Niklas Andersson kontrollskojade; Karolin Ohlssons dubbla stafettsvordomssalvor vevades ytterligare en gång och Tove Alexandersson hade väl om hon hade varit någon annan än Tove Alexandersson nästan kunnat avstå morgondagens planerade sprintträningspass på Södermalm. För det blev den ena intervallförflyttningen efter den andra upp till Globens scen.

Att hon skulle få kliva upp på pallen för sitt Bragdguld fick vi reda på redan i början av december.

Men det var ju bara början för den 27-åriga mångsysslerskan från Borlänge. Av bara farten plockade hon sedan hem både kategorin Årets kvinnliga idrottare och senare fick hon som krona på verket mottaga även kristallskålen ur prins Carl Philips hand, detta som bevis på att hon tilldelats Radiosportens Jerringpris.

 

Men Tove Alexandersson kommer inte att avstå tisdagsförmiddagens sprintpass, och det är därför som hon är Sveriges just nu bästa idrottare alla kategorier.

För det finns en rad saker som utmärker Tove Alexandersson som idrottare. Hennes enorma fysiska kapacitet och hennes strålande orienteringsteknik är bara två av delarna. Detta i kombination med både sin mentala styrka som gör henne bäst när det gäller som mest, och dedikationen i att alltid sträva efter att optimera så att hon ska kunna utvecklas ytterligare ett snäpp till, är minst lika viktiga.

För Tove Alexandersson nöjer sig liksom inte med att vara bäst.

Hon vill alltid bli lite bättre.

Under vintern satsar Alexandersson som bekant på skidalpinism. Där hon blev femma i världscupen i sin första tävling. Och då tappade hon ändå skidan två gånger.

Men huvudsporten är fortsatt orientering. En sport där hon vunnit i princip allt som går att vinna. Det enda som saknas är ett VM-guld i sprint. I sommar finns chansen när det första sprintvärldsmästerskapet avgörs i Danmark.

Det är därför Tove Alexandersson i morgon klockan tio ger sig ut på tisdagens första sprintpass. Det är den fokuseringen som gör henne till årets drottning av Idrottsgalan.

Och det var den dedikationen som såg till att den där proppen förpassades till den plats där den hör hemma.

MÅRTEN LÅNG

This is a mailto link

Skribent: Mårten Lång
E-post: Adressen Gömd
Till svenskorientering.se

Postadress:
Svenska Orienteringsförbundet
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Kontakt:
Tel: 0104765360
E-post: This is a mailto link

Annons