In English
Hoppa till sidans innehåll

Webbkrönika: Sprang medan vindbryggan sakta hissades upp

14 JUL 2017 19:44
TAMMERFORS, FINLAND. KRÖNIKA. När vi var nära att skriva… ja, ni vet… på svenska flaggan skrev två gånger Simon in sig i JVM-historien. Tillsammans.
  • Skapad: 14 JUL 2017 19:44

Har någon en penna? Var skriver jag på? Hur adopterar man Simon Hector?! Huddinge-killen var inte ens bäste svensk i Tammerfors, men det spelar knappast någon roll. Med tanke på den avgrundsdjupa besvikelsen efter medeldistansen i tisdags, med tanke på stundens allvar när en av landets mest framgångsrika orienteringsjuniorer skulle juniororientera för en av de sista gångerna någonsin, med tanke på att Olli Ojanaho kan det mesta utom att förlora så var det där bronset när allt kommer omkring bara en guldmedalj som blivit lite missfärgad.

Annars verkade det länge som att Anton Forsberg skulle få sammanfatta fredagen bäst. Långhundra-löparen kom in fel till den sista kontrollen och såg samtidigt till att pressfotograferna i närheten lärde sig lite svenska.  

Anton bör inte citeras ordagrant, men vi kan väl konstatera att han valde ett ord som Carl Johan De Geer skriver på flaggor ibland.

Det ringade hursomhelst in hur långdistansen utvecklade sig för svensk del. Isac von Krusenstierna gick ännu en gång ut i guldfart men mattades av efter hand. Henrik Johannesson tvingades återigen visa upp sin enorma potential utan att få så värst mycket för det. Sanna Fast sprang, fram till första radiokontrollen, sjätte snabbast av samtliga tjejer i världen. Hon slutade på plats 19. Linnéa Golsäter hade ett silver. Som blev ett brons. Och då var ju den där Simona Aebersold fortfarande ute på banan.

Om JVM tagit slut där hade det här blivit en kort krönika. Ett Anton Forsberg-citat hade räckt.

Nu blev det ju inte riktigt så.                              

Simon Hector och Simon Imark har följts åt under många år. Båda är från Stor-Stockholms södra utkanter. I början av 2010-talet vann de Daladubbelns H14-klass tillsammans (tvåa kom Anton Forsberg(!) och vad han skrek då kan vi bara spekulera i) och i våras gjorde de Swedish League-finalen till en sekundstrid. Om någon hade nämnt att Simon Imark faktiskt har en elitorienterande tvillingbror hade man lätt kunnat svara: ”Jag vet, men är det inte lite sjukt att de döpte båda till Simon?”.

En julidag 2017 var det Simon och Simon som höjde temperaturen i en iskall Tammerforsskog. Att se Imark pressa Olli Ojanahos tider och bekräfta sitt internationella genombrott var inspirerande. Att se Simon Hector, killen som på något sätt känns som en ärrad veteran i sammanhanget, löpa för pallplats medan vindbryggan till hans många JVM-äventyr sakta men säkert hissades upp var på gränsen till rörande.

Tillslut stod de där under blomsterceremonin. På ena sidan Simon Imark som silvermedaljör. På andra sidan Simon Hector med ett brons. Och i mitten den allsmäktige JVM-kungen Olli Ojanaho.

Det vete tusan om inte han också hette Simon idag.  

VICTOR LUNDMARK

Skribent: Victor Lundmark
Epost: Adressen Gömd
Till svenskorientering.se

Postadress:
Svenska Orienteringsförbundet
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Kontakt:
Tel: 0104765360
E-post: This is a mailto link

Annons