In English
Hoppa till sidans innehåll

Webbkrönika: "Spelen kan börja""

21 JUL 2017 10:17
På tisdag drar orienteringen i World Games igång. I senaste numret av Skogssport skrev IOF:s generalsekreterare och OK Tyr-orienteraren Tom Hollowell en krönika om orienteringens roll i World Games. Läs hela texten här.
  • Uppdaterad: 21 JUL 2017 10:21

"Tack Mårten! För frågan att försöka reflektera lite över orienteringens plats i The World Games, OS-visioner och idrottens framtid. Att jag tackade ja till att försöka ge min bild av vår idrotts kanske mest omdebatterade fråga på några få rader, inser jag nu kanske inte var det mest begåvade jag gjort i år.
Innan jag bränner mig på OS-facklan vill jag nämna att vi inom den internationella orienteringen är i en förändringsfas gällande strategin framöver. En ny strategisk plan för perioden 2018-2024 ska antas vid IOF-kongressen i 2018. Denna är ute på andra remissomgången och frågan om OS-placering i strategin är högst aktuell. Att det kommer att bli förändringar i synen på detta är redan klart, frågan är bara hur omfattande.
Jag upplever att man ofta ser frågan om att vara en del av den olympiska rörelsen och de olympiska spelen som svart eller vit. Antingen skall vi vara med eller skall vi inte vara med, vi behöver bara bestämma oss och så löser vi allt annat därefter. Men som de flesta saker i livet är frågan betydligt mer komplex än så och till viss del måste vi även ta ställning till vår position och roll som idrott. Komplexiteten kommer av att IOK (Internationella Olympiska Kommittén) själva blandar ihop begrepp och sin roll. Lägg därtill att IOK också är i en förändringsprocess med deras Agenda 2020 och komplexiteten ökar ytterligare.

Under de senaste två åren har jag fått vara med, deltagit och observerat vid några större idrottskonferenser och det kommer fram med all tydlighet att, förutom för kanske FIFA (Internationella Fotbollsförbundet) och de stora proffsligorna, är det IOK som bestämmer.
Inte bara för de olympiska idrotterna, utan för hela idrotten. Alla idrotter blir snyggt placerade i fack efter storlek och plats på utvecklingstrappan och IOK delar ut båda direktiv och belöningar därefter. Ett av de uttalade målen i Agenda 2020 är att IOK skall ta större ansvar för hela idrotten och det är tydligt att de jobbar för att ytterligare öka deras inflytande.
Detta kanske låter lite cyniskt men i det stora hela är det bra. För det första har hela amatöridrottens struktur i princip sitt ursprung i den olympiska rörelsen och de olympiska idealen, så att de skulle driva den globala debatten kring idrottsfrågor är ganska naturligt. Dessutom har IOK resurser att dela med sig av när det gäller idrottens idealitetsfrågor och detta gör de skickligt. Som Recognized Federation har vi inom orienteringen dessutom ett mindre IOK-bidrag för utvecklingsprojekt varje år, och kanske av större betydelse är att många av IOF:s medlemsförbund kan ta del av projekt- och verksamhetsfinansiering genom sin nationella olympiska kommitte. Vår plats i idrottsrörelsen (läs: den olympiska rörelsen) är viktig och att dra oss ur skulle göra vår idrott till en friluftsaktivitet.

Problemet blir när man i denna rörelse fylld av ideal och goda krafter samtidigt skall styra en av världens största kommersiella företeelser, de olympiska spelen. Plötsligt tas inte beslut längre enbart på sociala värden, utan även på affärsgrunder. Och här har IOK ibland svårt att få ihop sina båda roller som idrottens beskyddare och spelens ägare.
Den frågan som jag alltid ställt mig kring orienteringens plats i OS är varför? Och för mig handlar det om två saker. Först att våra aktiva eiltidrottare får den uppmärksamhet som de förtjänar. Inget i idrottsvärlden står högre än OS-medaljer och vår idrotts bästa är förtjänt av den statusen.  Sedan kan man inte undgå att inse att OS skapar stora resurser till de idrotter som är på programmet.
Bland mina personliga mål i mitt idrottsledarskap ingår inte att ha med orientering i OS, men väl att skapa förutsättningar för att så många människor som möjligt skall få uppleva de positiva värden som orienteringsidrotten innehåller. Och därtill kan ett OS-deltagande skapa sådana resurser.

Jag vill påstå att de olympiska spelen icke är hållbara som de ser ut idag. Och det gör jag ut ifrån en enkel  kalkyl. Idag finns 28 idrotter med på programmet till sommar-OS. IOK:s egen begränsning i antalet aktiva i OS-byn, 10 700, klarar de inte hålla och blir 11 750 till Tokyo 2020. Orientering är en av för närvarande 37 Recognized Sports Federations som vill in i sommar-OS. Att hitta en kandidat att arrangera ett OS med 60-65 idrotter och kanske 25 000 aktiva tror jag inte finns när det visat sig svårt att hitta kandidater till nuvarande utformning.
Jag tror därför att de olympiska spelen i framtiden inte ser ut som de olympiska spelen idag. Om IOK menar allvar med att ta ansvar för hela idrotten så måste man hitta sätt att dela ut OS-medaljer i fler idrotter och att fördela resurserna på ett sätt som gynnar hela idrotten. Och jag tror att man i processen behöver hitta tillbaka lite till den olympiska rörelsens rötter och ideal.
Orientering är enligt min uppfattning definitionen av en olympisk idrott och vi förtjänar att vara med. Vi står för de positiva värden som finns i idrotten historiskt, och i en värld där synen på idrott i framtiden i större grad kommer att mätas på sociala faktorer och hälsoeffekter. Där behövs vi.
Så jag ser gärna att strategin vänds om. Låt oss fokusera på att göra orientering attraktivt att delta i baserat på de starka värden som vi har att bygga på. Livslångt deltagande, kunskap för livet, ung och gammal, bredd och elit i en hälsosam idrottskultur. Attraktivt för media och externa partners med spänning och högt välkomnandefaktor. Kan vi göra oss så attraktiva så blir vi även attraktiva för OS. Och när vi väl är där skall vi visa upp hela vår idrott inte bara lämpliga delar.

Just denna tanken tar jag även med mig in i denna World Games-sommar. World Games har alltid presenterats som ett viktigt steg mot OS-deltagande. Det tror jag är att förminska upplevelsen. Just i år har vi sett ett ökat intresse från medlemsförbund och aktiva att delta vid just World Games och trots den olyckliga krocken med O-Ringen är det ett bra startfält. Kanske det har att göra med att det går i Europa (Polen) men även att i enlighet med mål i Agenda 2020, har många nationella olympiska kommittéer i år engagerat sig i att skicka aktiva till World Games.
Vårt mål är att göra The World Games, i sig själv, till en riktig attraktiv upplevelse för deltagare och åskådare.
Let the Games begin".

TOM HOLLOWELL

Skribent: Mårten Lång
Epost: Adressen Gömd
Till svenskorientering.se

Postadress:
Svenska Orienteringsförbundet
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Kontakt:
Tel: 0104765360
E-post: This is a mailto link

 

Manage Preferences

Annons