In English
Hoppa till sidans innehåll

Spektakulär orientering i nya Skogssport

18 JUN 2020 07:38
Sedan i mars har orienteringseleverna på Katrinelundsgymnasiet i Göteborg inte träffats mer än digitalt. Men genom en kreativ lösning fixades en träff innan skolklockorna ringde ut för terminen. Skogssport hängde på ut i Göteborgs södra skärgård.
  • Skapad: 18 JUN 2020 07:38

Solen strålar från en klarblå himmel över Styrsö i Göteborgs södra skärgård när färjan anlägger vid Styrsö Bratten. Tjugo minuter tidigare har vi lämnat Saltholmen på det ”göteborgska fastlandets” västligaste delar. Tjugo minuter senare ska vi komma fram till dagens första orienteringsmässiga startpunkt.

– Kom lite närmare så ska vi gå igenom hållpunkterna för dagen, säger tränarna, tillika elitlöparna, Lina Strand och Fredrik Bakkman.

Med på färjan från Göteborg fanns utöver Strand och Bakkman även eleverna på Katrinelunds Orienteringsgymnasium. Både de som redan går på skolan, och dessutom de som ska börja till hösten. Faktum är att detta är första gången på två och en halv månad som gänget träffas ”på riktigt”.

Stefan Kinell, orienteringsmässigt aktiv i IFK Göteborg berättar:

- Min son läser på Orienteringsgymnasiet. När vi snackade om hur han upplever distansundervisningen som de ägnar sig åt nu blev svaret. ”Det funkar bra. Lina och Fredrik är väldigt duktiga på att göra träningsprogram och uppföljning och allt annat. Men det är inte som vanligt. Vi vill ju träffas”, blev svaret. ”Är det sparringen på träningarna?”, frågade jag. ”Träningarna funkar även på egen hand. Men man saknar kompisgänget. Frukosten efter träningarna. Snacket.” Och jag förstår att de tycker så, för det är ju speciella omständigheter med tanke på att dom träffas ju inte på helgtävlingarna heller. För det finns ju inga. Det var då jag kom på att om skolan inte får dra ihop en aktivitet, då får väl vi föräldrar göra det, säger Kinell.

Sagt och gjort; han kontaktade ett par andra föräldrar som nappade på idén, stämde av med lärare Bakkman och Strand som gav tummen upp, och bjöd in eleverna. Samtliga valde att hänga på.

Och vad gör då ett gäng orienteringsgymnasieelever när de ska träffas?

Jo, de orienterar givetvis.

- Jag har under den senaste tiden hållit på en hel del med autogenererade kartor. För bara några veckor sedan släppte Lantmäteriet och Göteborgs stad sin kartdata för det här området fritt. Och det var då jag kom på idén om att vi skulle köra den här dagen här ute på Styrsö. Det finns sedan tidigare en orienteringskarta här från 1985, men det finns områden där klubbar inte har råd att använda sig av en professionell orienteringskarta. Detta är ett sånt tillfälle, och en sån här gång passar det bra med en autogenererad karta, även om jag snabbt gått över området och gjort vissa små justeringar, säger Kinell.

Och det blev en minst sagt spektakulär orienteringsupplevelse i princip så långt västerut du kan komma i Göteborgs södra skärgård.

 

Läs hela texten och se vilken orienteringsutmaning som eleverna ställdes inför i senaste numret av Skogssport som utkommer i dagarna.

Förresten; du vet väl att Skogssport nu finns på vår nya sajt: www.orienteringsmagasinet.se.

Du som är prenumerant på papperstidningen av Skogssport kommer åt sajten genom att följa de här instruktionerna: http://skogssport.orientering.se/Nyheter/saloggarduinpaskogssportsnyasajt/

Skribent: Mårten Lång
E-post: Adressen Gömd
Till svenskorientering.se

Postadress:
Svenska Orienteringsförbundet
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Kontakt:
Tel: 0104765360
E-post: This is a mailto link

Annons