In English
Hoppa till sidans innehåll

Skogssport om löpande uppdrag på VM

30 AUG 2018 14:09
I dagarna kommer det senaste numret av Skogssport. Där får du bland annat träffa Carl Magnusson och Benjamin Edlund som sprang med de ”löpande kamerorna” under VM i Lettland.
  • Uppdaterad: 30 AUG 2018 14:09

En mycket viktig del av sändningarna från VM i orientering är de ”löpande kameror” som finns ute i terrängen. Ordkombinationen löpande kamera är minst sagt missvisande, för det krävs ju att det är någon som håller i och förflyttar kameran i hög fart framåt för att den ska bli ”löpande”.

Och det är en svensk duo som står för löpandet. Carl Magnusson har varit med som löpande kameraman under samtliga de fyra VM som tekniken använts. För kollegan Benjamin Edlund är det debut.

 

Hur väljer ni ut var ni ska springa?

- Karel (producenten Jonak) väljer på förhand ut var vi ska springa. Det handlar om att det ska passa in i sändningen och det ska bygga ett innehåll. Vi springer oftast i samband med en mellantid. Mellan två fasta kameror (alltså kameror som är stationerade på samma plats genom hela tävlingen), berättar Magnusson.

Att göra en tv-produktion av en orienteringstävling är på många sätt klart mer komplicerat än exempelvis en fotbollsmatch. Där vet man på förhand att allt som är av vikt och värde för matchen kommer att utspela sig på de dryga 7 000 kvadratmeterna mellan de vitritade linjerna på den gröna gräsmattan.

I detta fall handlar det om ett oändligt större område som ska utnyttjas. Och det är inte bara gröna gräsmattor som är tävlingsområde utan tät skog, bäckar och raviner.

För att möjliggöra produktionen har produktionsteamet med sig ett antal stora trummor med ihoprullade fiberkablar.

Totalt handlar det om 22 kilometer fiberkabel som ska rullas ut för att förse tv-tittarna med bilder från skog och arena.

2,2 mil fiberkabel alltså. Vid VM i Bohuslän 2016 var motsvarande siffra 2,8 mil:

- Det som sker nu dagen innan tävlingen är att vi måste säkerställa att vi får hem bilderna från skogen utan fördröjning. För att göra det så dras det ut en fiberkabel ut dit där vi ska springa. Därefter bärs det ut och sätts upp antenner. Och så testar vi så att bilderna kommer fram. Alltså hur långt signalen räcker så att bilderna kommer ”hem”, säger Edlund.

 

Men vad är det för kamera som ni springer med?

- Vi har en liten och ganska enkel kamera som tillsammans med boxen som för över bilden är monterad på en gimbal (typ stabilisator). Hela denna lösning väger cirka två kilo. Gimbalen korrigerar för allt utom om armen förs upp och ner. Det gäller alltså att hålla kameran still i höjdled när du springer. På sprint är det klart enklare då är den största utmaningen egentligen bara att kunna hänga med löpfartsmässigt. I skogen, som nu på medeldistansen, finns det många andra utmaningar. Det gäller att hålla sig på fötterna och inte ramla. Normalt sett när du springer i skogen så använder du armarna till att kunna hålla balansen. Nu kan du bara använda en arm för den andra håller du ju kameran i. Och man vill ju inte slå sig för att riskera att slå varken sig själv eller utrustningen. När det är så tät skog som det är här i Lettland så finns det så många utmaningar med att ta sig fram i terrängen att nästan minst fokus läggs på vilket håll som man riktar kameran åt, skrattar Magnusson.

 

Läs hela reportaget i senaste numret av Skogssport.

Där kan du också läsa:

- 25 sidor från VM i Lettland. Bland en hel del annat finns Mats Troengs analyser från samtliga individuella lopp.

- Det svenska skräll-lagets väg till silver i stafetten på VM i mountainbikeorientering.

- Kart-Bosse – en riktig eldsjäl

Och en hel del annat.

 

 

Skribent: Mårten Lång
Epost: Adressen Gömd
Till svenskorientering.se

Postadress:
Svenska Orienteringsförbundet
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Kontakt:
Tel: 0104765360
E-post: This is a mailto link

 

Manage Preferences

Annons