In English
Hoppa till sidans innehåll

Lysell om OS-ansökan till 2024: "Once in a lifetime"

19 DEC 2017 10:46
Orienteringen in på OS-programmet? Ja, nu har det lämnats in en ansökan om att orienteringen ska få plats som ”additional sport” till OS i Paris 2024: "Att springa OS vore verkligen ett 'once in a lifetime'", säger sprintesset Jerker Lysell.
  • Uppdaterad: 19 DEC 2017 10:50

I februari är det dags för OS i sydkoreanska Pyeongchang. Därefter väntar ytterligare två OS i Asien (Tokyo och Peking) innan spelen återvänder till Europa. Detta 2024 då Paris och Frankrike står som värd för OS.

Och då finns det förhoppningar om att orienteringen ska finnas med på OS-programmet, detta som en "additional sport". Detta betyder att grenen finns med som en officiell medaljgren under OS 2024, men att den enbart finns med under just detta olympiska spel.

Detta är en del i det nya Olympiska program som tagits fram för att göra det mer attraktivt att söka OS, vilket också får till följd att det olympiska programmet (vid sidan av de ”fasta” OS-idrotterna) blir mer flexibelt och det skapar också möjlighet att få in sporter som är attraktiva i värdlandet på OS-programmet.

Första gången detta upplägg används är till OS i Tokyo 2020 då baseboll/softboll, karate, skateboard, sportklättring samt surfing är med som "additional sports".

Till varje olympiskt spel kommer mellan en och fem "additional sports" att plockas ut och tas upp på programmet just till de aktuella spelen.

För att en sport ska bli aktuell krävs bland annat att sporten är attraktiv bland ungdomar samt att hemmanationen är framgångsrik och därmed har chans att plocka medaljer.

I slutet av november hade organisationskommittén för OS i Paris en träff för Frankrikes specialidrottsförbund där bland annat Franska Orienteringsförbundets generalsekreterare Michel Ediar medverkade.

- Vi hade ett bra möte med inte minst Tony Estanguet, president för organisationskommittén. Han orienterade som ung så jag hoppas att det kan vara ett gott tecken. Detta känns som en väldigt spännande resa. Vi ska vara medvetna om att det är en lång väg till att orienteringen tar sig in på programmet till OS i Paris 2024. Men det råder inga som helst tvivel om att det skulle betyda otroligt mycket för sporten, säger Ediar till Skogssport.

Det internationella orienteringsförbundet har nu ansökt om att få plats på OS-programmet till 2024.

- Vad en OS-plats för orienteringen skulle betyda? Helt klart ett lyft; klart fler skulle kunna satsa heltid på orienteringen, och det skulle också innebära en ökad synlighet och en stor ökning på sponsormarknaden, säger världs- och World Games-mästaren Jerker Lysell om orienteringens ansökan till OS 2024.

Jerker Lysell har varit en av världens bästa sprintlöpare under de sju senaste säsongerna. Under de två senaste åren har han trots stora skadeproblem vunnit VM-guld både i sprint och i sprintstafett, samt tagit hem World Games.

- 2024 är jag 35 år. Det är ju perfekt det. Det är väl sista chansen för mej att få vara med på ett OS. Ett "once in a lifetime", säger Lysell.

Beslut om vilka grenar som väljs in som "additional sports" till OS i Paris 2024 tas i december 2020.

Skribent: Mårten Lång
Epost: Adressen Gömd
Till svenskorientering.se

Postadress:
Svenska Orienteringsförbundet
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Kontakt:
Tel: 0104765360
E-post: This is a mailto link

 

Manage Preferences

Annons