In English
Hoppa till sidans innehåll

Krönika: Trippelmästare Tove helt unik

11 JAN 2019 00:26
Bäst "i hela jävla världen" – i tre olika sporter. Det gör Tove Alexandersson helt unik i Sverige – och sannolikt även i världen. Det slår Skogssports chefredaktör Mårten Lång fast, strax före nästa gallring i Jerringomröstningen.
  • Skapad: 11 JAN 2019 00:26

"Man måste hela tiden jämföra", sa den av Anton Glanzelius spelade karaktären Ingemar i filmklassikern Mitt liv som hund.

Och det är ju onekligen ständigt så när det ska prisas idrottare hit och nomineras andra idrottare dit så här mot slutet av ett eller i början av ett annat idrottsår.

Man måste jämföra.

Hela tiden.

Men det är svårt. För att inte säga omöjligt.

Hur ska man kunna jämföra en skrällvinnande OS-guldmedaljös i skidskytte med en travkuskande prix d’Amerique-vinnare?

En till stjärnorna flygande stavhoppare med en i det närmaste ständigt vinnande simstjärna?

En rallycrosskonkurrenskrossande värmlänning med en freestylande högtflygande dubbel X-gamesvinnare?

Och hur ska värderingen mellan ett tre-kronor-försett hockeylandslag och en mångsysslande hittarätt-expert med regerande världsmästartitlar i tre olika idrotter se ut?

Åtta på sitt sätt samtliga fantastiska idrottsprestationer som nu alltså ställs mot varandra i slutspurten av Radiosportens Jerringpris.

Åtta kandidater som inom kort ska bli fem. Och den återstående kvintetten ska sedan under Idrottsgala-kvällen i Globen en efter en bantas ner till dess att den kandidat som det svenska folket röstat fram står där framme på Idrottsgalans scen och säger några väl valda ord med en kristallskål modell större i famnen.

För Tove Alexandersson är det tredje året i rad som hon finns med bland Jerringpriskandidaterna. För två år sedan slutade hon femma. Förra året trea.
Med lite enkel matematik borde detta rimligen innebära att orienteringen lägger beslag på kristallskålen (åtminstone en ny variant av densamma) för första gången sedan Annichen Kringstad vann Jerringpriset 1981.

Men Jerringpriset handlar inte om enkel matematik; det handlar som bekant om att hela tiden jämföra.

Och både de senaste årens och den nu pågående Jerringprisomröstningen har det svenska folkets jämförelser inneburit en hel del skrällar. Peder Fredricsons två raka Jerringpris sorteras knappast in i förhandsfavoriter-som-håller-kategorin. Och på samma sätt var det åtminstone för mej en stor skräll att sex av sju svenska OS-guldvinnare försvann i den första gallringsomgången till denna upplaga om Jerringpriset. Detta innebär att det "bara" är Bragdguldsvinnaren Hanna Öberg som återstår av guldmakarna i Pyeongchang.

Att Tove Alexandersson år efter år nämns i de här sammanhangen är oerhört värdefullt för orienteringssporten, oavsett om det är varianten med eller utan skidor under fötterna.

26-åringen från Borlänge är, hur det än går i Jerringprisomröstningen, helt unik i svensk idrott. Och jag tror att den där unik-stämpeln kan användas även sett i ett internationellt perspektiv.
För redan det faktum att hon för ett år sedan var regerande världsmästare två idrotter (orientering och skidorientering) är oerhört ovanligt. Nu har denna duo utökats till en trio i och med Alexanderssons VM-guld i skyrunning från Skottland i september.

Jag minns att Expressenkrönikören Mats Olsson efter Sveriges VM-brons i fotboll 1994 skrev: "Sverige är trea; i hela jävla världen". När 2018 ringde ut och blev 2019 var Tove Alexandersson bäst "i hela jävla världen" i tre olika sporter.

Det är jag mycket tveksam till om det hänt tidigare.

Det där med att hålla på med flera idrotter parallellt har definitivt varit en framgångsfaktor för Alexandersson som i och med sin smarta och varierade träning hållit sig borta från de överbelastningsskador som många andra idrottare råkar ut för.

Men därmed inte sagt att hon varit befriad från bekymmer, det visar bland en hel del andra exempel två incidenter från förra årets mästerskapstävlande. På orienterings-EM i Schweiz bar en av arrangörerna fram henne till platsen för presskonferensen efter hennes silverlopp på medeldistansen. Anledningen till denna annorlunda presskonferensentré var att hon under loppet trampat så snett att hon vrickat foten och hade då ett av sina absolut viktigaste arbetsredskap inlindat i ett rejält bandage.

Fyra dagar senare var hon tillbaka. Som vinnare. I en av de mest kuperade och fysiskt utmanande långdistanserna i mästerskapshistorien.

På VM i Lettland sprang hon totalt vilse, bommade att stämpla på en kontroll och blev diskad i medeldistansen och konstaterade att "min hjärna och den här terrängen går inte ihop". Fyra dagar senare vann hon VM-guld på långdistans.

Dessa sanslösa återkomster bär i mina ögon bragdens stämpel.

Att sedan just orienterare inte gör bragder har jag konstaterat ett antal gånger om i Skogssports krönikor.

Nu återstår det att se om en orienterare åter kan vinna Jerringpris.

Mårten Lång
This is a mailto link

***

 

Läs även:
Tove vidare i kampen om Jerringpriset – så här går omröstningen till
Radiosportens hemsida - här kan du lägga din röst

Till svenskorientering.se

Postadress:
Svenska Orienteringsförbundet
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Kontakt:
Tel: 0104765360
E-post: This is a mailto link

 

Manage Preferences

Annons