In English
Hoppa till sidans innehåll

Inge Blomberg föreslås som ny SOFT-ordförande

19 FEB 2018 11:08
Svenska Orienteringsförbundet kommer att byta ordförande vid förbundsmötet i mars. Valberedningens förslag: Inge Blomberg. "Jag ser mycket ödmjukt på nomineringen. Men det är upp till rörelsen att fatta beslut i frågan", säger han till Skogssport.
  • Uppdaterad: 22 FEB 2018 10:33

17-18 mars är det dags för Svenska Orienteringsförbundets förbundsmöte på Bosön. En av de absolut viktigaste punkterna på dagordningen är valet av ny styrelse. Och det är sedan tidigare klart att det kommer att bli en hel del förändringar på styrelseposterna.

Detta då mångåriga ordföranden Lena Larsson, samt styrelsemedlemmarna Magnus Södervall, Ing-Britt Svedenborg och Anki Jonsson avböjt omval, och dessutom finns sedan tidigare en vakant plats efter Tommy Nilsson som klev av styrelseuppdraget under 2016.

Valberedningen med sammankallande Lennart Brattgård i spetsen har nu presenterat sitt förslag till ny styrelse. Och på ordförandeposten är förslaget Inge Blomberg (Örebro/Idre).

Blomberg gjorde tillsammans med Göran Nilsson den så kallade O-Ringenutredningen (under 2012, som bland en hel del föreslog att O-Ringen skulle bolagiseras). I stället för att tilldelas ersättning för utfört arbete så valde de att pengarna skulle gå till att införa ett mångfaldsstipendie för att premiera klubbar med gott mångfaldsarbete. Stipendiet skulle utdelas i fem år:

- 2017 var sista gången som stipendiet delades ut. Mångfalden otroligt viktig för orienteringssporten. Med anledning av det skrev jag ett brev till valberedningen där jag tryckte på vikten av att den nya styrelsen arbetar med de här frågorna. Efter en tid fick jag svar från valberedningen om att de har samsyn. Och jag fick även en fråga om jag var intresserad av att föreslås som ordförande, säger Blomberg.

 

Vad tänkte du då?

- Jag blev väldigt överraskad. Men samtidigt otroligt inspirerad. Jag fick hög puls av kicken av att komma ifråga för ett så fint uppdrag som detta är. Att få en fråga om att leda den sport som hela mitt liv präglats av är en stor ära. Om rörelsen tycker att jag är rätt person för det här uppdraget så lovar jag att jag ska göra absolut allt jag kan för att bidra till att orienteringen ska växa sig ännu starkare. Och det känns som att detta skulle vara ett sätt att betala tillbaka för allt som orienteringen gett mej. Nu; som 67-åring har jag tid att gå ”all-in” på detta. Och jag har absolut hjärtat på rätta stället.

Inge Blomberg har jobbat inom den svenska idrottsrörelsen under stora delar av sitt liv. I 20-års tid var han länsidrottschef på Örebro läns idrottsförbund. Under det sista året inför O-Ringen i Örebro 2010 hoppade han in som generalsekreterare för den lokala organisationskommittén.

 

Vilka skulle du se som dina största utmaningar och möjligheter med uppdraget om det är så att du blir vald av förbundsmötet?

- Den typen av frågor vill jag inte svara på i det här läget. För, precis som du säger så är jag inte vald. Det är upp till förbundsmötet. Jag är helt prestigelös i detta, om det är så att rörelsen har en annan kandidat som de tror mer på är jag den förste att gratulera. För att ta ett sånt här uppdrag vill jag ha ett brett stöd, säger Blomberg.

- Men en sak som jag gärna skulle betona när det gäller svensk orientering, är det ambitionen i att växa vad gäller antalet medlemmar. Jag tycker att vi gemensamt ska jobba mot att nå 100 000 medlemmar inom ett tidsbestämt antal år. Jag kan till och med se devisen ”Tillsammans blir vi 100” ta plats i kommande kommunikation i alla våra led. Ambitionen att fortsatt rekrytera och behålla medlemmar är central för att organisationen ska utvecklas, säger Inge Blomberg.

Utöver Blomberg föreslås alltså ytterligare fyra nyval i förbundsstyrelsen. Men några nykomlingar är det definitivt inte. De fyra ”nya” är Linda Take, Maria Krafft Helgesson, Patrik Elfwing samt Anette Önnerud. Läs deras tankar i senaste numret av Skogssport som utkommer i dagarna.

Dessutom föreslås omval av Eje Andersson, Roland Hellberg, Vivianne Lindstam samt Sten Segerslätt.

Beslut om vilka som kommer att sitta i den nya styrelsen fattas i samband med förbundsmötet 16-17 mars.

 

Detta och mycket annat kan du läsa om i senaste numret av Skogssport (som nu även finns digitalt, och just detta nummer läser du gratis på www.skogssport.se).

I tidningen kan du också läsa om:

- EM i skidorientering

- Peo Bengtsson – orienteringens störste missionär

- Rikslägret i skidorientering

- Orienteringstekniskt späckade Ungskogssidor

Och mycket mycket mer.

All information om förbundsmötet finns här

Skribent: Mårten Lång
Epost: Adressen Gömd
Till svenskorientering.se

Postadress:
Svenska Orienteringsförbundet
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Kontakt:
Tel: 0104765360
E-post: This is a mailto link

Annons