In English
Hoppa till sidans innehåll
Foto: Ali Kedami (t.v.) och Stina Loman (t.h.) Diana Malaeb kämpar för att fler orienterare ska springa i den libanesiska terrängen som är tuff och utmanande.

Hon vill starta orienteringsförbund i Libanon

2016-10-03 11:28
Diana Malaeb drömmer om att starta ett orienteringsförbund i Libanon. Hon har redan inlett samarbete med landets militär och ser ljust på sina planer.
  • Uppdaterad: 2016-10-03 11:43

26-åriga Diana Malaebs mål är att orienteringen ska bli en folksport i Libanon.

– Jag kontaktade idrottsdepartementet för att få mer kunskap i hur man startar ett förbund. Där fick jag bland annat reda på att minst fyra föreningar måste jobba med orientering och att man sedan, efter två år, kan ansöka om att bli ett förbund. Det kommer att bli riktigt tufft, jag vet ännu inte hur många som är intresserade av att starta en förening, men jag är också precis i startprocessen.

Är det svårt att hitta andra eldsjälar?

– Det gäller för mig att hitta personer som är hängivna och, precis som jag, ser alla fördelar som finns i sporten.

Malaeb planerar att jobba på flera fronter, dels via landets militär, scoutförbund och via skolorna. Inom militären är det flera som håller på med orientering, men sporten har inte spridit sig till det civila.

Har tvåårs-perspektiv

Exakt när ett förbund kan bli verklighet är svårt att säga för Diana Malaeb. All beror på hur snabbt hon når ut och hur aktiv hon är med att bland annat besöka skolor.

– Jag kommer att börja i det lilla och se till att det blir några minuter om orientering på gympalektionerna i skolorna, och efter det arrangera större orienteringsdagar för eleverna. Min plan är att om två år ha många ungdomar som springer och att de i sin tur ska introducera sporten till sina familjer. Jag ser nämligen en stor potential i ungdomar. Vi måste bara visa dem sporten och hur fantastiskt det är att resa runt i världen och vara med på tävlingar.

Var med på O-Ringen academy

Via den turkiska tränaren Veysel Güler kom Diana Malaeb i kontakt med O-Ringen Academy vars mål är att hjälpa till med utvecklingen av orientering runt om i världen.

Totalt kom tolv deltagare från nio länder; Libanon, Armenien, Egypten, Singapore, Taiwan, Hong Kong, Japan, Turkiet och Moldavien.

Förutom Libanon så är inte heller Armenien eller Singapore med i IOF. I Singapore pågår arbetet och de har kommit en bit, bildat ett förbund och väntar på att bli godkända av sitt egna riksidrottsförbund. Armenien har kommit ungefär lika långt som man gjort i Libanon.

Läs hela texten i senaste numret av Skogssport. Är du inte redan prenumerant eller vill du köpa enstaka lösnummer? Kika in här.

Skribent: Stina Loman
Till svenskorientering.se

Postadress:
Svenska Orienteringsförbundet
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Kontakt:
Tel: 010-4765360
E-post: This is a mailto link