In English
Hoppa till sidans innehåll

Häng med bakom kulisserna på O-Ringen

02 AUG 2018 12:10
Vad är det egentligen som händer timmarna innan och timmarna när en O-Ringenetapp ska genomföras? Svaret finns i senaste numret av Skogssport där vi hänger med in bakom O-Ringenkulisserna.
  • Skapad: 02 AUG 2018 12:10

Redan vid tretiden på natten, fem och en halv timme innan första starten på O-Ringenetapp nummer tre i Backsjö, drog aktiviteten igång på arenan. Allra morgonpiggast är viltavdrivarna under ledning av Lars Sundkvist:

- Målet är att vi lugnt och fint kör en drevkedja för att få ut högviltet, i detta fall handlar det om älg, ur tävlingsområdet. Vi vill även få småviltet att flytta på sig. Men det är klart svårare då de brukar ligga och trycka och gömma sig. Då kan det behövas tätare kedjor än vad vi har i dag, säger Lars när vi rullar in på den lilla parkeringen där det under de kommande minuterna fyller på med totalt tio personer.

Trots den minst sagt arla morgonstunden är det kortärmade tröjor som gäller på majoriteten av gänget som samlats. Hans Ferm, jaktledare i Tjärns jaktlag, som jagar i den skog som vi är på väg att ge oss ut i, berättar:

- Vi har jagat på det här området sedan 1997, hela området som vi jagar på är 380 hektar. När vi fick frågan om att hjälpa till med viltavdrivningen under O-Ringen så kändes det givet att ställa upp. Det är ju naturligt att vi som kan skogen utan och innan hjälper till. Vi har sett spår i går och i förrgår, och vi vet att vi har två kor med kalv som rör sig i området ner mot sjön, berättar Ferm innan vi traskar iväg längs skogsvägen.

Dagens viltavdrivning är uppdelad i två etapper. Den första ska driva fram de eventuella älgarna fram till det drev som ska starta närmare målet om någon timme. Deras uppgift är i sin tur att driva viltet ut ur tävlingsområdet. Totalt är det 30 personer som hjälper till med den viltavdrivningen under respektive O-Ringenetapp.

Den första drevkedjan uppdelad i sju olika grupper som fått sina givna stråk, detta för att täcka in hela området:

- Nu när vi går ut i skogen ser vi till att hålla en jämn fart. Vi har bra kommunikation med varandra. Och skriker och tjoar för att trycka viltet framför oss. De har så bra hörsel att de har koll på oss. Sen är den här terrängen brant. Därför måste säkerheten alltid gå i första hand. Det ska inte vara ett obehag att gå i kedjan, säger Sundkvist.

En halvtimmes traskande och tjoande och hojtande har vi i grupp 2 kommit upp på ett hygge där morrondaggen precis håller på att släppa. Vi får ta en kortare paus för att gruppen ska förflytta sig ungefär lika fort genom terrängen. Efter ett par utrop i komradion tar Lars fram en energibar och tar en tugga:

- Det är ju fantastiskt vackert. Så tyst och så lugnt.

 

Läs hela reportaget med kontrollutsättare, duschansvariga, start- och målpersonal och en hel del andra i viktiga positioner i senaste numret av Skogssport.

 

Där kan du utöver O-Ringen läsa om:

- eldsjälen Garry som bytte punken mot orientering.

- ett svängigt svenskt junior-VM.

- reportage inför augusti månads alla VM.

Och en hel del annat. Och du vet väl att Skogssport numera även finns som digital tidning. Du hittar den på www.skogssport.se eller via vår app på Google Play eller App store.

Skribent: Mårten Lång
Epost: Adressen Gömd
Till svenskorientering.se

Postadress:
Svenska Orienteringsförbundet
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Kontakt:
Tel: 0104765360
E-post: This is a mailto link

 

Manage Preferences

Annons