In English
Hoppa till sidans innehåll
Foto: Olof Bjorkman

Gör natten till din ljusa sida - pannlampstema i Skogssport

18 OKT 2019 11:59
Årets mörkaste månader är här. Det innebär att mycket av träningen kommer att ske under dygnets mörka timmar. I senaste numret av Skogssport bjussar vi på massor av tips för att göra natten till din ljusa sida.
  • Skapad: 18 OKT 2019 11:59

I år är det landslagsaktiva i orienteringsförbundets grenar som bjuder Skogssports läsare på träningstips inom en rad olika områden.

Johan Högstrand har tillhört Sveriges absolut bästa nattorienterare under flera års tid. Det har han visat bland annat genom att vinna SM-natt de två senaste åren.

Dessutom har han varit med och bäddat till IFK Göteborgs fyra segrar i Tiomila genom sina starka nattsträckor:

- På vintern springer jag med pannlampa i snitt fyra till fem gånger i veckan. Och jag skulle säga att den största delen av teknikträningen under de mörka månaderna är med pannlampa. Sedan är ju inte all träning under den mörka perioden nattorientering, jag kör även en del rena löppass med pannlampa. Det är två till tre pass i veckan som är teknikträning, och där är Nattcuper och nattkorridor (läs mer om detta på kommande uppslag) de kanske viktigaste delarna. Det handlar mycket om att skapa en trygghet i agerandet på natten. Och där är det väldigt värdefullt att vi springer så mycket natt som vi gör. Dessutom gynnar givetvis nattorienteringsträningen även orienteringen på dagtid. För du måste vara extra noggrann orienteringstekniskt när det är mörkt, säger Johan Högstrand.

 

Hur tänker du orienteringstekniskt på natten kontra dagen`?

- Det är ett lite annorlunda tänk. Det blir extra viktigt att få tag i sina säkra punkter på vägen fram mot kontrollen. Alltså att jag stämmer av på vägen; ”där är branten; nu ska jag vidare mot höjden”, för om du är okoncentrerad och inte håller fokus kan en bom som hade blivit liten på dagen bli väldigt stor. Du är ju helt utelämnad till den ”bubbla” där du är och det du ser genom pannlampan på natten. På dagen kan du syfta och läsa av terrängen, och exempelvis se en höjd en bit bort. Den möjligheten finns inte på natten, säger Högstrand och fortsätter:

- Jag försöker ha en kontrolls framförhållning både på natten och på dagen. Men som sagt; det är extra viktigt på natten att du stämmer av så att du inte tappar fokus för stunden. För missar på natten blir åtminstone oftare större än vad de hade blivit på dagen. Nattorientering kräver 100 procent fokusering hela vägen. Det finns ingen dötid alls som det kan finnas under ett lättare parti på dagen.

Läs hela texten i senaste numret av Skogssport där du dessutom kan läsa hur IFK Göteborg som klubb tränar för att utveckla sin nattorientering; pannlampans utveckling de senaste decennierna samt se några av de hetaste nyheterna på pannlampsmarknaden.

 

Du som inte redan är prenumerant på Skogssport kan fixa det via www.skogssport.se; via Skogssports app (Apple eller Android) eller genom att skicka ett mejl till This is a mailto link.

 

Foto: Olof Björkman

Skribent: Mårten Lång
Epost: Adressen Gömd
Till svenskorientering.se

Postadress:
Svenska Orienteringsförbundet
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Kontakt:
Tel: 0104765360
E-post: This is a mailto link

 

Manage Preferences

Annons