In English
Hoppa till sidans innehåll

Från cancerbesked till VM-brons på ett år

26 MAR 2018 13:47
I mars 2017 låg han på sjukhus och fick cellgiftsbehandling för sin cancersjukdom. I mars 2018 vann Bodens Kjell Sandström brons i veteran-VM i skidorientering. Läs om hans enormt omtumlande resa i senaste numret av Skogssport.
  • Skapad: 26 MAR 2018 13:47

Kjell Sandström har ett mycket händelserikt år bakom sig.

I början av januari 2017 var han och några kompisar på skidorienteringstävling i Kemi i norra Finland. När han kom hem därifrån började han få problem med att ligga ner i sängen. Efter drygt en månad och flera olika diagnoser kom till slut beskedet…:

-  … att de hittat metastaser på mjälten, den var dubbelt så stor som vanligt, det var det som gjorde att den tryckte mot magen. Dessutom fanns det metastaser på flera andra ställen på kroppen. Läkaren hann säga att cancerformen är högaggressiv och högmalign, sedan tog han en tankepaus och då tänkte jag att ”så det är så här det slutar”, men läkaren fortsatte och sa: ”och det betyder att den är botbar”. Det gjorde att en lampa tändes långt, långt borta i tunneln. Då bestämde jag att; jag ska fixa det här, säger Kjell Sandström.

I mars 2017 blev han under tre veckors tid inlagd i ett isolationsrum på lasarettet:

- Jag var oerhört tagen av cellgifterna. Under de första veckorna under den här tiden låg jag nästan bara i sängen. Några gånger rullade jag lite med rullstol, vilket var bra för då kunde jag stanna och vila när jag ville. Men att gå, det var det inte att tänka på. Jag fick till och med blod vid något tillfälle, men det har jag inget minne av på egen hand, det har min hustru berättat efteråt. Så illa var det.

Men efter några behandlingar började kroppen svara positivt. Det började helt enkelt vända, och sedan tog han steg för steg på vägen tillbaka till det liv han både tidigare haft, och så intensivt längtade efter.

Det började med promenad ett varv runt kvarteret tillsammans med frun. Sedan byggdes det på till två varv. Och tre.

I slutet på juli kunde han vara med och gå runt motionsbanorna i H65-klassen på O-Ringen. Och vid veteran-VM i skidorientering i amerikanska Craftsbury för ett par veckor sedan tog han brons i H65-klassen.

- Jag kan inte tro att detta är sant. Det stockar sig i halsen när jag tänker på den här resan. Det är verkligen magiskt. Jag hoppas att detta ska kunna vara en motivation även för andra som fått en cancerdiagnos. Jag har aldrig ens varit i närheten av att ta en medalj tidigare, och så händer det nu. Men dels tror jag att skidorienteringen här passar mej, det är teknisk orientering, och jag är klart bättre på orienteringsmomentet än vad jag är på att åka snabbt på skidor. Så det gynnar mej. Men jag skulle säga att jag är bättre fysisk form nu än vad jag var för ett och ett halvt år sedan, innan hela den här resan drog igång, säger Kjell Sandström.

Läs hela texten i senaste numret av Skogssport

 

Nu finns årets andra nummer av Skogssport för nedladdning via www.skogssport.se samt i vår app på Google och Apple. Den digitala tidningen är gratis för våra prenumeranter. För att få tillgång till den kod som krävs för att som prenumerant läsa den digitala tidningen från detta nummer och framåt skickar du ett mejl till This is a mailto link.

Om du inte redan är prenumerant så fixar du en digital prenumeration via www.skogssport.se eller via vår app (som heter Skogssport).

Mer information finns på: http://skogssport.orientering.se/Nyheter/safunkarnyadigitalaskogssport/

Och papperstidningen; kommer även den i dagarna hem till våra prenumeranter. #skogssport

Skribent: Mårten Lång
Epost: Adressen Gömd
Till svenskorientering.se

Postadress:
Svenska Orienteringsförbundet
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Kontakt:
Tel: 0104765360
E-post: This is a mailto link

 

Manage Preferences

Annons