In English
Hoppa till sidans innehåll

Följ Falköpings framgångsfaktorer i Skogssport

01 APR 2019 14:04
Under de senaste åren har Falköpings AIK radat upp framgångar på juniorsidan. ”Vi är ingen klubb som värvar löpare. Vi är en klubb som fostrar löpare”, säger Vilma Blennow i senaste numret av Skogssport.
  • Skapad: 01 APR 2019 14:04

Falköpings AIK, eller FAIK som är det något rappare sättet att uttala klubbens namn, har under det senaste decenniet gång på gång funnits högt uppe i resultatlistorna på de nationella stortävlingarnas ungdoms- och juniorklasser. Lika delar noterbart som anmärkningsvärt är att detta i det närmaste enbart varit på tjejsidan.

Men hur kommer det sig egentligen att den förhållandevis lilla klubben Falköpings AIK under de senaste sju-åtta åren så framgångsrikt lotsat fram en hel skrälldus med duktiga tjejer:

- Vi har tränat mycket löpning. Jag tror att det som gjort att vi blivit bra. På vintrarna har vi kört intervallträning varje tisdag följt av en timmes styrka. Orienteringstekniken har vi fått mycket ifrån att vi sprungit mycket tävlingar, säger Vilma Blennow som i höstas bland annat vann SM-guld på långdistansen i D20-klassen.

Sara Hagström bytte för ett par år sedan Falköpings röda dress mot IFK Göteborgs blåvita. Sara är Falköpings mest framgångsrika orienterare med sina fem guld och tre silver från junior-VM:

- Det är häftigt att det är många från Falköping som lyckas så bra. Jag tror att tryggheten i klubben är en av anledningarna till framgångarna. Det är familjer som hänger ihop, och vi har kul tillsammans. Det skapar en avslappnad stämning och en härlig sammanhållning. Det skapar ett klimat där det är lätt att prestera bra, säger Sara Hagström.

- Västergötlands Orienteringsförbund har en fantastisk verksamhet där de bland mycket annat tar ut sin västgötatrupp när man är 13 år, det gör att du lär känna kompisar från andra klubbar och där är det mycket gemenskap och många aktiviteter. Och så finns det många roliga tävlingar att se fram emot med resor till Dala-Dubbeln, Sommarlandsorienteringen i Skara, Zoo-orienteringen i Borås, samt Bahco Cup i Lidköping, säger Vilma Blennow.

Och det har onekligen visat sig att Falköping fostrat ett gäng duktiga orienterare. Två segrar i både junior-SM-stafetten samt Ungdomens Tiomila, och dessutom flera placeringar på pallen utöver är bara några av topplaceringarna på de viktigaste stafetterna, och individuellt har det rasslat in en hel del totalsegrar i O-Ringen och juniorklasserna på SM:

- Jag kommer ihåg när vi sprang Ungdomens Tiomila första gången. Vi såg dom där stora klubbarna som stjärnor och kanske blev hundrade lag. Därefter klättrade vi uppåt i resultatlistan år för år. Och så vann vi. Det är så häftigt att vi gjort detta, och det enbart med ”egna tjejer”. För vi i FAIK är ingen klubb som värvar löpare. Vi är en klubb som fostrar löpare, säger Vilma Blennow.

 

Läs hela reportaget om Falköpings AIK i senaste numret av Skogssport som utkommer i dagarna.

I tidningen kan du dessutom läsa tekniktips inför Tiomila.

Skogssports tränings- och kosttips.

Tema: Barns tävlande

Och en hel del annat.

 

Och du vet väl att Skogssport även finns digitalt. För mer info och prenumeration skicka ett mejl till This is a mailto link

Skribent: Mårten Lång
Epost: Adressen Gömd
Till svenskorientering.se

Postadress:
Svenska Orienteringsförbundet
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Kontakt:
Tel: 0104765360
E-post: This is a mailto link

Annons