In English
Hoppa till sidans innehåll
Foto: Lars Rönnols

Boströms hundraåriga utmaning i Skogssport

27 MAR 2019 08:52
I mars 1919 genomfördes världens första orienteringstävling. I mars 2019 skickade Skogssport ut VM-medaljören Olle Boström för att testa premiärbanan: ” Kartan är lite skev, men jag tyckte att den stämde förvånansvärt bra”, säger Boström.
  • Skapad: 27 MAR 2019 08:52

3-5 maj är det final i Swedish League i Stockholm. Detta är en del i Svenska Orienteringsförbundets 100-årsjubileum av världens första orienteringstävling. Orienteringspremiären i mars 1919 startade i Saltsjöbaden och tog sig via Nackareservatet till målet i Sickla. Segrartiden var 85 minuter.

Under de 100 år som passerats har det givetvis skett en hel del både vad gäller orienteringsutveckling och rent byggnadsmässig utveckling, så när Olle Boström fick kartan i sin hand var det en mycket annorlunda orienteringsutmaning som VM-medaljören från 2015 ställdes inför:

- Den största skillnaden på kartan jämfört med verkligheten var direkt efter start där det tillkommit flera bostadsområden så jag fick kryssa mej igenom dessa. När jag väl kom ut i skogen så sprang jag en sträcka där jag kom från en sjö och siktade mot en annan sjö 700 meter längre fram i terrängen. Det var som att springa i ett mörker i flera hundra meter innan jag fick syn på sjön. Det är inte riktigt så jag brukar orientera normalt sett, skrattar Olle.

Banan bestod alltså enbart av tre kontroller, och därefter en längre sträcka till målet. Och det var en rejäl fysisk utmaning:

- Jag sprang 16,6 kilometer på 66 minuter. Jag har medvetet valt att springa på det sätt som jag hade gjort om jag fått kartan i handen på tävling, alltså inte utnyttja de nya vägar som tillkommit. Jag är verkligen imponerad över de insatser som de som sprang tävlingen för 100 år sedan gjorde med tanke på den utrustning som de hade. Detta är verkligen en utmaning, säger Boström.

 

Läs hela texten och se Olle Boströms vägval på den hundraåriga orienteringsutmaningen i senaste numret av Skogssport.

 

I det rykande färska numret av Skogssport kan du bland annat läsa om:

- VM i skidorientering

- Träffa Olav Lundanes inför VM i Norge

- Hänga med till Falköping för att leta förklaringar till att de är så duktiga på att få fram vassa orienteringstjejer

Och en hel del annat.

 

Den digitala tidningen finns nu för nedladdning på www.skogssport.se eller via Skogssports app i App Store och Google Play.

Vill du som prenumerant få tillgång till din personliga inloggningskod; mejla då This is a mailto link

Skribent: Mårten Lång
Epost: Adressen Gömd
Till svenskorientering.se

Postadress:
Svenska Orienteringsförbundet
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Kontakt:
Tel: 0104765360
E-post: This is a mailto link

Annons