In English
Hoppa till sidans innehåll

Alfta-Ösas revansch - vann Venla

17 JUN 2017 16:58
På Tiomila för en och en halv månad sedan bommade de bort segern på näst sista kontrollen. I dag tog Alfta-Ösa revansch när de vann finska Venla-stafetten: - Det känns fantastiskt att vi lyckas med detta, säger Josefine Heikka.
  • Uppdaterad: 17 JUN 2017 17:17

Närmare 1 300 lag med fyra kvinnor i varje lag gav sig vid lunchtid ut på Venla-stafetten i finska Joensuu.

Hälsingegänget Alfta-Ösa nämndes bland favoritlagen inför tävlingen och visade redan från start att det var ytterst befogat. Ryskan Galina Vinogradova gav laget en fin start och skickade ut Josefine Heikka (tidigare Engström) i ledning på den andra sträckan:

- Jag är alltid nervös när jag ska springa stafett. Och det är klart att det var extra speciellt att sticka ut allra först på andra sträckan. Jag gjorde en lite skakig inledning fram till den första kontrollen, men efter det kom jag in i loppet på ett bra sätt. Det var tekniskt väldigt utmanande, det svåraste Venla jag sprungit. Jag vågade att stanna upp och verkligen se till att vara säker för att inte göra några misstag. Det visade sig vara en bra taktik, säger Heikka som genom sitt mycket bra lopp gav sitt lag en ledning på drygt fyra minuter.

På tredjesträckan sprang Sara Eskilsson för Alfta-Ösa. Eskilsson gjorde ett bra lopp, men gjorde ett större misstag på en kontroll, vilket innebar att det schweiziska laget Norska, där världens genom tiderna bästa orienterare Simone Niggli sprang, kunde passera:

- Det var tufft när jag gjorde missen, men efter det höll jag ihop loppet på ett bra sätt. Jag visste att om jag bara kunde skicka ut Natalia Gemperle i ett bra läge så skulle vi verkligen ha chansen att ta segern, säger Eskilsson.

Ryskan Gemperle är en av världens bästa orienterare just nu, och vann bland annat VM-guld i stafett förra året. På Tiomila i slutet av april var hon på väg mot seger när hon gjorde ett stort misstag på den näst sista kontrollen.

Nu tog hon definitivt revansch. Hon jagade ikapp Norskas Sabine Hauswirth som gick ut en minut före och när hon väl tagit den sista kontrollen kunde hon njuta av segern:

- Detta känns otroligt stort. Vi har genomfört en fantastisk stafett. När vi tränat här de senaste dagarna har vi snackat om vilka delar som kommer att bli avgörande i den här typen av terräng. Det är väldigt vagt, och väldigt svårt tekniskt, så det har handlat väldigt mycket om att våga dra ner på tempot när det har varit lurigt. Och det har vi verkligen gjort, säger Josefine Heikka som tidigare vunnit såväl EM som VM i skidorientering. I orientering har hon sprungit mästerskap för Sverige:

- Jag skulle säga att orienteringsmässigt är detta det största jag varit med om. Och det gör det extra stort att få vinna Venla med Alfta-Ösa, den enda klubb som jag representerat i orientering. Vi är otroligt glada, säger Heikka.

Näst bästa svenska lag blev Stora Tuna. Tove Alexandersson jagade starkt men nådde inte hela vägen fram till seger. Kåre slutade sjua och Mora åtta.

I kväll klockan 22 svensk tid startar Jukola-stafetten. Målgång sker i morgon bitti.

 

1) Alfta-Ösa (Galina Vinogradova, Josefine Heikka, Sara Eskilsson, Natalia Gemperle). 3.00.12, 2) Norska, Schweiz, +1.22, 3) Stora Tuna (Anna Mårsell, Magdalena Olsson, Julia Gross, Tove Alexandersson), +1.48.

Övriga svenska lag: 7) Kåre (Vilma von Krusenstierna, Kajsa Risby, Matilda Andersson, Lisa Risby), +11.04, 8) Mora (Anastasia Trubkina, Olha Panchenko, Denisa Kosova, Kristin Löfgren), +11.35, 13) Göteborg-Majorna, +13.35, 16) Järla, +16.25, 18) Lidingö, +16.57, 19) Göteborg-Majorna 2, +17.11, 20) Pan-Kristianstad, +17.37.

 

Bilden är ett skärmklipp från Jukolas webb-tv-produktion. Du når sändningarna på: http://www.jukola.com/2017/en/follow-jukola/


Epost: Adressen Gömd
Till svenskorientering.se

Postadress:
Svenska Orienteringsförbundet
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Kontakt:
Tel: 0104765360
E-post: This is a mailto link

 

Manage Preferences

Annons