In English
Hoppa till sidans innehåll
Foto: Magnus Danielsson/WOC 2016 Bohuslän bjuder på intressant orienteringsterräng.

Programmet för VM 2016 är spikat

21 MAJ 2015 11:39
1968, 1989 och 2004. 2016 är det dags igen för orienterings-VM i Sverige. Nu är tävlingsprogrammet spikat: "Uppdelningen med en inledande sprinthelg följt av skogsdistanserna ser intressant ut", säger generalsekreteraren Mats Blom till Skogssport.
  • Skapad: 21 MAJ 2015 11:39

För tre år sedan tilldelades Sverige värdskapet för orienterings-VM 2016. Tävlingarna kommer att avgöras i Bohuslän; i Strömstad och Tanums kommuner.
- Gensvaret och intresset för orientering i regionen stiger. Det märks inte minst medialt, det skrivs mycket mer om orientering än vad som varit fallet tidigare. Och det är klart att intresset bara kommer att växa i takt med att det nu bara är drygt ett år kvar, säger Mats Blom, generalsekreterare för WOC2016.
Nu har programmet för VM-veckan 20-28 augusti 2016 spikats (se faktaruta). Precis som vid årets VM i Skottland kommer det att bli en intensiv inledning på mästerskapet för sprintspecialisterna. Under lördagen avgörs såväl sprintkval som final och dagen därpå är det dags för sprintstafetten.

Fanns det någon tanke på att dela upp sprinttävlingarna för att programmet för de som satsar på sprint inte ska bli så tajt?
- Vi har bollat fram och tillbaka. Men tycker att detta är den bästa lösningen. Sen handlar det förstås en del om arenafrågan. Det kostar en hel del både kraft och pengar att byta arenor. Nu håller vi till i Strömstad under hela den första helgen. Det upplägget känns väldigt spännande, säger Blom till orienteringsmagasinet Skogssport som utkommer i dagarna.
För VM-löparna fortsätter sedan tävlandet med medeldistans på tisdagen i Tanum följt av långdistans och stafett i Strömstad.
Precisionsorienterarna drar igång sitt tävlande med temp-o på tisdagen, då med både kval och final. Sedan fortsätter det med pre-o och så avslutas tävlandet med den nya stafetten.
VM-festen i Sverige dröjer alltså ytterligare ett år, men redan 6 och 7 juni kommer världens bästa orienterare till Bohuslän. Detta då två världscuptävlingar avgörs. 6 juni är det sprint i Lysekil och dagen därpå är det dags för medeldistans i Munkedal:
- De tävlingarna kommer att vara otroligt värdefulla för hela organisationen. Det blir ett mycket bra test i skarpt läge, säger Mats Blom.
Ett orienteringsmästerskap skiljer sig i många stycken från mästerskap i andra sporter då de som kommer och följer tävlingarna även vill tävla själva. Och att det kommer många deltagare på publiktävlingarna är en förutsättning för att få en hållbar ekonomi för evenemanget i stort.
Under VM i Bohuslän kommer det att arrangeras sex tävlingar i Rocky Orienteering Circus (ROC):
- De kommer att avgöras samma dagar som VM i orientering avgörs. Detta givetvis för att vi vill ha mycket publik som följer VM-loppen. VM avslutas på lördagen den 27 augusti, men för ROC kör vi även en tävling på söndagen. Och det avgörs också publiktävlingar i samband med två av tävlingarna i precisionsorientering, säger Blom.

VM-programmet 2016
20 augusti: Sprintkval och sprintfinal
21 augusti: Sprintstafett
23 augusti: Medeldistans
25 augusti: Långdistans
27 augusti: Stafett

VM i precisionsorientering:
23 augusti: kval och final temp-o
24 augusti: pre-o dag 1
26 augusti: pre-o dag 2
27 augusti: stafett

Skribent: Mårten Lång
Till svenskorientering.se

Postadress:
Svenska Orienteringsförbundet
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Kontakt:
Tel: 0104765360
E-post: This is a mailto link

 

Manage Preferences

Annons