In English
Hoppa till sidans innehåll

Orientering som medicin i senaste numret av Skogssport

04 DEC 2018 11:32
Kartor och orientering har varit teman under två novemberveckor på Drottning Silvias Barn- och ungdomssjukhus i Göteborg: ”Vi gör allt för att både patienterna och deras syskon ska ha en bra vistelse här hos oss”, säger Jennie Runesson i Skogssport.
  • Skapad: 04 DEC 2018 11:32

Det är som vanligt i Göteborg. Solen skiner. Men det är kallt. Trots att det är mitt på dagen så har kvicksilvret i termometern jobbigt att pallra sig förbi nollan.

Inne på Drottning Silvias Barn- och ungdomssjukhus lekterapi-avdelning är anspänningen hög. Under de två senaste veckorna har kartor och orientering varit gällande teman och under eftermiddagen ska det genomföras en mikroorientering på den innergård som går under namnet Lydias trädgård.

Här har det ritats en karta, hängts ut kontroller samt placerats ut sportident-enheter.

Och när dörrarna öppnas vid klockan 14 så ger sig ett tiotal barn iväg på banan.

En av dessa är niondeklassaren Eddie. Fem minuter senare har han snyggt och utan orienteringsmässiga misstag tagit sig runt banan i sin rullstol och med sin droppställning.

- Det var väldigt roligt att få testa på. Tyvärr var det kallt. Så den orienteringsbana som finns inomhus inne på lekterapin var nog lite bättre. Varmare och svårare, säger Eddie med ett leende.

Mikroorienteringsbanorna både inomhus (på lekterapin samt på flera av sjukhusets avdelningar) och utomhus är bara två delar av karttemat under de här novemberveckorna:

- Det är viktigt att påtala att vi på lekterapin har två verksamheter. Dels för de barn som kan och orkar ta sig hit till lekterapin. Sedan har vi en verksamhet för de patienter som är kvar i sängen på sina rum. Det handlar dels om att måla din egen karta, detta utifrån en låda där det byggts upp vägar, en sjö, en å och så vidare. Dessutom har vi ett moment där du ska para ihop konturerna på olika länder med rätt flagga. Vi har ytterligare en övning där du ska matcha rätt karta med rätt område, säger Jennie Runesson som arbetar som lekterapeut och syskonstödjare på  Drottning Silvias Barn- och ungdomssjukhus.

KLICKA HÄR FÖR ATT LÄSA hela reportaget i senaste numret av digitala Skogssport.

Vill du prenumerera? www.skogssport.se

 

I senaste numret av Skogssport kan du dessutom:

- Ta dig an vår prestigefyllda foto-orientering

- Läsa flera stora reportage inför VM i skidorientering

- Träffa Svenska Orienteringsförbundets tidigare ordförande Lena Larsson

- Samt planera kommande års tävlingsprogram i vår 40-sidiga bilaga Tävlingsprogrammet 2019

Skribent: Mårten Lång
Epost: Adressen Gömd
Till svenskorientering.se

Postadress:
Svenska Orienteringsförbundet
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Kontakt:
Tel: 0104765360
E-post: This is a mailto link

 

Manage Preferences

Annons