In English
Hoppa till sidans innehåll
Foto: Försvarsmakten Deltagarna på orienteringen på Camp Marmal i norra Afghanistan.

Ökenorientering i Afghanistan i nya Skogssport

19 MAJ 2016 10:02
World Orienteering Day lyckades verkligen med målsättningen att sprida orienteringen till nya destinationer:
"Gensvaret var otroligt positivt", säger Carin Bergensten som arrangerade en sprint på Camp Marmal i norra Afghanistan. Läs om det häftiga arrangemanget i Skogssport som utkommer i dagarna.
  • Skapad: 19 MAJ 2016 10:02

Onsdagen den 11 maj var en relativt sval dag. Temperaturen på Camp Marmal i Afghanistan var ”bara” 27 grader.
En vecka tidigare hade det varit närmare 40 grader. Och under en av dessa dagar var Carin Bergensten ute och gjorde finjusteringarna i den karta som användes under World Orienteering Day.
– Jag läste om World Orienteering Day på Facebook och blev sugen på att göra ett sånt event här på campen. Jag tog kontakt med projektledaren Göran Andersson som stöttade vårt arbete, säger Carin Bergensten som har gedigna orienteringskunskaper och springer orientering i Bodenklubben Vittjärvs IK.
Hon har varit med i det svenska militärlandslaget och under O-Ringen i Boden var hon ansvarig för tävlingsadministrationen. Nu fick hon rodda en tävling i klart mindre storlek, och helt andra utmaningar.
Sedan i november är hon på plats på Camp Marmal, den tyska anläggningen Mazar-e-Sharif, 30 mil norr om Kabul i Afghanistan.
Under den här veckan åker hon och den svenska fortsättningsstyrkan FS30 hem och de avlöses av en ny svensk styrka.

Hur har det varit att vara i Afghanistan?
- Jag är glad över att jag fått uppleva detta. Jag är civilanställd i Försvarsmakten. Normalt sett är vi 27 svenskar på plats (nu när det snart ska bytas styrka är de 44). Det har varit väldigt lärorikt, och mitt starkaste minne har varit mötet med alla fantastiska människor. Jag har inte varit rädd någon gång under min vistelse här, säger Bergensten.
För några veckor sedan började hon rita den karta som deltagarna sprang på under World Orienteering Day. De rektangulära mindre byggnaderna på kartan består av 30 stycken sammansatta containrar där varje container är ett rum på cirka 10 kvadratmeter. Det är där de som arbetar på campen bor.
När Carin Bergensten började skissa på arrangemanget hade hon förhoppningar om att springa på ett större område, men fick av olika anledningar minska ner området:
- Campen ligger i öknen, och inne på området finns vägar där många tunga stridsfordon går så där fungerade det inte att vara. Vi använde oss av ungefär en åttondel av hela camp-området. Området är stort. Det är ungefär sju kilometer om du springer runt hela. Det blev en sprintbana som vi körde här och gensvaret var väldigt positivt. De som sprang var tyskar, holländare, amerikaner och svenskar och alla verkar vara väldigt nöjda. Sen var det kul att återigen arrangera en tävling där det var stämpling med stiftklämma, säger Carin Bergensten med ett skratt.

I Skogssport finns flera bilder och framför allt kartan från tävlingen.

I senaste numret av Skogssport som utkommer i dagarna kan du också läsa om
- De rafflande duellerna på Tiomila.
- Falkenbergs OK:s mångdubbling av ungdomsverksamheten.
- Marita Skogum minns lyckade hemma-VM 1989.
- Ladda upp inför EM i Tjeckien.
Och en hel del annat.

Skribent: Mårten Lång
Till svenskorientering.se

Postadress:
Svenska Orienteringsförbundet
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Kontakt:
Tel: 0104765360
E-post: This is a mailto link

 

Manage Preferences

Annons