In English
Hoppa till sidans innehåll
Foto: Kjell Einarsson Skogshjortarna är en av många klubbar som redan engagerat sig. Bilden kommer från "Skogsäventyret" som hölls 2012.

World Orienteering Day närmar sig – nu kan du registrera er aktivitet

22 MAR 2016 13:13
Den 11 maj är det World Orienteering Day, världsorienteringsdagen. Under 24 timmar ska så många som möjligt orientera på olika platser runt om i världen. Nu har eventet en egen hemsida där du kan läsa mer.
  • Skapad: 22 MAR 2016 13:13

WORLD ORIENTEERING DAY är ett projekt som ska sprida orienteringen till unga som ännu inte fastnat för sporten. Dessutom ska man försöka att slå ett inofficiellt världsrekord. Det nuvarande officiella rekordet är från Schweiz år 2003, då 207 979 unga sprang orienteringsbanor på 1381 olika platser i landet. Målet är att nu höja den siffran till 2 000 platser i olika delar av världen och 250 000 barn.

Här hittar du World Orienteering Days hemsida

Det är Internationella Orienteringsförbundet, IOF, som driver projektet och Göran Andersson är initiativtagare.

– Tanken med det här är att skapa en bättre samverkan mellan skola och klubb. Det kommer att bli himla kul för både barn och lärare, säger han.

En av klubbarna som redan engagerat sig är Skogshjortarna i Alingsås. I centrala delen av stan kommer de att göra en sprintbana till 11 maj, och arbetet med att nå ut till skolorna är redan i full gång.

– Vi har haft ett möte i klubbstugan nyligen och då kom idrottslärare från nästan alla skolor i kommunen, och de var positiva till projektet och världsrekordförsöket, säger Lennart Hålsjö som är klubbens initiativtagare.

Skogshjortarna har 200 tävlingsaktiva och en växande ungdomsverksamhet.

– Målet nu är att få fler ungdomar att upptäcka orientering och vi ser World Orienteering day som en viktig pusselbit i det arbetet, säger Lennart Hålsjö.

Klubbarna registrerar sig via World Orienteering Days hemsida. Där får man sedan ladda upp en kartaöver området och skriva in vilka deltagare som ska vara med, exempelvis vilka skolor. På hemsidan hittar man även underlag för bland annat affischer, nummerlappar, diplom och mycket annat.

– Det som orienteringsklubbar behöver bli bättre på är marknadsföring och att nå ut till nya. Om det då finns ett färdigt koncept, som i det här fallet, så är det ju bara att hoppa på och så får man dessutom lite draghjälp, det är positivt, säger Lennarts Hålsjö.

Klubben har nyligen tryckt 20 000 Hitta ut-kartor och på dem så finns en uppmaning om att delta den 11 maj. Kartorna ska delas ut till tusentals hushåll i kommunen.

– Ambitionen är att locka så många alingsåsare som möjligt till detta. Det är svårt att säga hur många vi blir, men det hade varit trevligt med upp emot 400 personer.

Nästa år är ytterligare en världsorienteringsdaginplanerad. Svenska Orienteringsförbundet hoppas att deltagarantalet redan i år blir stort. Malin Carlsson är barn-och ungdomsansvarig,och kontaktperson på kansliet.

– Vi från förbundet hoppas på att detta kan bli en riktigt bra orienteringsdag i hela landet och att den kommer att återkomma varje år, säger hon.

Skribent: Stina Loman
Till svenskorientering.se

Postadress:
Svenska Orienteringsförbundet
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Kontakt:
Tel: 0104765363
E-post: This is a mailto link