In English
Hoppa till sidans innehåll

Webbkrönika: Uppsträckt långfinger mot allt vad nervositet heter

11 JUL 2017 20:45
TAMMERFORS, FINLAND. KRÖNIKA. Det var en insats som till och med skulle fått den mest timida brasilianska fotbollskommentator att utbrista: ”Goooooooooooooolsäter!”.
  • Skapad: 11 JUL 2017 20:45

Så hamnade vi i duggregnet på ett fält utanför en av Finlands största städer. De många deltagarna i tävlingen med det pojkbandsklingande namnet Fin5 hade för länge sedan packat ihop och åkt hem. Tonåriga landslagslöpare vandrade mot bilparkeringen. Kvar stod en blågul bronsmedaljör och tittade på sin högra handflata.

Vädret och svett hade suddat bort det mesta, men på Simon Imark fanns fortfarande spår av röda bokstäver.

Kompass.
Lyft blicken.
Du kan vila när du kommer i mål.

Inför medeldistansfinalen hade Tullinge-talangen gjort sig själv till en kom-ihåg-lapp. Om han skulle råka glömma. Sedan skapade han ett minne för livet.

Redan igår utstrålade Imark något speciellt. Kvalet gick suveränt och efteråt var det som att han dolde något. En viss ”Han vet något som inte vi vet”-aura. Den snälla blicken, den lugna rösten. Bronset var på sätt och vis en skräll men ändå inte särskilt överraskande. Simon är på gång och kan bli minst lika farlig på långdistansen senare i veckan.

Ytterligare tre svenskar tog sig in bland de åtta främsta i en tävling som hemmahoppet Olli Ojanaho hade vunnit redan innan den började. När Ojanaho, som startade fyra minuter efter Simon Hector, var ikapp svensken vid den första radiokontrollen kunde man ana vartåt det barkade.

För båda löparna.

Tisdagen blev en mardröm för Hector som slutade på fjortonde plats. ”Sämst när det gäller”, muttrade han och gav fåglarna på Angry Birds-landet här i Tammerfors en lektion i hur sann ilska ser ut. Snättringes stolthet lär dock komma igen. Han korsar knappast Bottniska viken utan medalj.

På tjejsidan lät Linnéa Golsäter glädjen visa vägen. Hon hade bestämt sig för att le från den sekund hon vände upp kartan. ”Jag kom på det i samband med kvalet. Nu är det JVM! Hela veckan är en fest”, sa Golsäter. Med sin egen tolkning av idrottpsykologi blev hon ett uppsträckt långfinger (i landslagsställ) mot allt vad nervositet heter. Ett näst intill perfekt lopp resulterade i silvermedalj och Linnéa bekräftade därmed att formen på hemmaplan lätt gick att översätta till finska. Det var en insats som till och med skulle fått den mest timida brasilianska fotbollskommentator att utbrista: ”Goooooooooooooolsäter!”.

”Jag blev lite för trött för att orka le upp för backen här men det gick ändå”, sa hon som om höjda mungipor var en större utmaning än höjdkurvor.

Bakom henne tog Sanna Fast en fin sjätteplats.

Landslaget har fått en förträfflig start på det här mästerskapet. Imorgon ska tolv unga svenskar in till staden och sprinta.

De kan vila när de kommit i mål.

 

VICTOR LUNDMARK

Skribent: Victor Lundmark
E-post: Adressen Gömd
Till svenskorientering.se

Postadress:
Svenska Orienteringsförbundet
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Kontakt:
Tel: 0104765363
E-post: This is a mailto link