Hemsidor i Idrottonline stängs ner 2022-12-31. Läs mer
In English
Hoppa till sidans innehåll

Webbkrönika: Ett orienteringskalas där hemmalöparen är födelsedagsbarn

10 JUL 2017 15:32
TAMMERFORS, FINLAND. KRÖNIKA. De svenska killarna utmärkte sig under första tävlingsdagen i JVM. Men en finsk Olli-gark har hittat vägen mot guld.
  • Skapad: 10 JUL 2017 15:32

Junior-VM. ”On this subject, I do not wish to think, or speak, or write with moderation”, för att citera William Lloyd Garrison. De bästa av de yngsta bjuder in till orienteringsvärldens hetaste barnkalas och framtiden är närmare än någonsin.

Som på alla kalas finns ett födelsedagsbarn och i ett semestervarmt Tammerfors heter han Olli Ojanaho. Om IOF har något bonusprogram måste Rovaniemi-hoppet nått diamantmedlemskap. Någon annan förklaring än ett exklusivt snabbspår är nämligen svår att hitta om man ska sätta fingret på vad som hände under dagens medeldistanskval. Den unge finländaren var nästan två och en halv minut snabbare än näst bäste löparen i kvalgrupp 1 (svenske Henrik Johannesson). Utan att ha sett önskelistan är jag ganska säker på vad som står överst inför morgondagen – ”Kultamitali”.

Mycket tyder på att han får sin vilja igenom.

Där bakom kan det bli en spännande tisdag, bortsett från utslagne Jesper Svensk var ingen av de blågula killarna sämre än femma i sina respektive kvalgrupper. Bara en sekund separerade Simonarna Imark och Hector från varandra i toppen av grupp 2. Sverige ska kunna blanda sig i medaljstriden imorgon.

Samma sak gäller fjolårets JVM-kung Joey Hadorn. I våras intervjuades den Igli Tare-blonde schweizaren av en reporter på juniormästerskapets hemsida. Hadorn sa: ”Jag vill se hur jag kan hävda mig i jämförelse med de skandinaviska killarna”. Ganska bra, har det visat sig. Bytet från hemmaplan till Tammerforsterräng verkar inte ha varit svårare än att han kunde springa i mål på en av dagens snabbaste tider.

På tjejsidan visade Linnéa Golsäter att formen hon haft under sin starka vårsäsong även går att skicka på export. I kvalgrupp 2 var det endast schweiziskan Simona Aebersold (även hon något av en regent under JVM 2016) som lyckades besegra svenskan.

I övrigt är det den alternativa VM-truppen som sticker ut för svensk del. Redan under den första tävlingsdagen syntes en gedigen samling med löparnas anhöriga. Bland dem morföräldern som var genuint glad över att Skogssport publicerat en så fin bild på hennes barnbarn i sociala medier. Förhoppningsvis får hon ännu finare bilder att gilla under veckan.

Vid lunchtid imorgon är det dags för medeldistansfinal. Varje löpare tilldelas då en skattkarta som för några av dem kommer visa vägen till godispåsar innehållandes JVM-medaljer.

Det är fest i Olli Ojanahos Finland. Och du är bjuden.


VICTOR LUNDMARK

Skribent: Victor Lundmark
E-post: Adressen Gömd
Till svenskorientering.se

Postadress:
Svenska Orienteringsförbundet
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Kontakt:
Tel: 0104765363
E-post: This is a mailto link