In English
Hoppa till sidans innehåll

Webbkrönika: Det är nu det gäller – på lördag är det för sent

13 JUL 2017 18:47
TAMMERFORS, FINLAND. KRÖNIKA. Imorgon startar Forsberg, Hector och Golsäter ett individuellt JVM-lopp för sista gången. Tre chanser att skriva historia.
  • Skapad: 13 JUL 2017 18:47

”Finlands Manchester”, tydligen kallas Tammerfors så. Även om stadens exteriör kanske har mer gemensamt med Norrköping finns det vissa belägg för smeknamnet. Industrihistorien verkar vara huvudskälet, det inte helt lättälskade vädret bidrar också. Desto större frågetecken kring musikscenen. Att arrangörerna spelade Kikki Danielssons ikoniska ”Papaya Coconut” i samband med gårdagens sprint var lika oväntat som underbart. Men det var knappast en blinkning till Factory Records.

Ändå är det någonstans i den riktningen mina tankar vandrat det senaste dygnet. Åt Factory Records-hållet alltså.

Våren 1981 gav skivbolaget ut singeln ”Ceremony”. Låten skrevs från början till Manchester-gruppen Joy Division, men efter att bandets frontman Ian Curtis tragiskt avslutat sitt liv innan han ens hunnit fylla 24 tog de kvarvarande medlemmarna en annan väg. De bildade New Order och debuterade med ovan nämnda rocksång.

När onsdag höll på att övergå i torsdag låg jag sömnlös i hotellsängen och lyssnade på ”Ceremony”. Igen. Och igen. Och igen.

Det slog mig att låten är ett perfekt soundtrack till vad som snart ska hända här i Tammerfors. Här i Finlands Manchester.

Imorgon ska något ta slut och något annat ta vid. Anton Forsberg gör sin sista individuella JVM-start, precis som Linnéa Golsäter och Simon Hector. Nittiosjuorna. Efter årsskiftet kan löparna reinkarneras som tre upplagor av New Order i Bagheera-kläder, men innan dess återstår en långdistans och massor av drömmar. Den sista och enda chansen att kröna minnesvärda juniorkarriärer på bästa sätt. ”Heaven knows, it's got to be this time”. Det är nu det gäller. På lördag är det för sent.

Linnéa Golsäter ska tampas mot skoningslösa Simona Aebersold men tycks ha en näst intill utomjordisk förmåga att ta allvaret med en klackspark. Det kan räcka längre än den längsta långdistans. Anton Forsberg, norra Europas mest bromance-kompatibla atlet, var plågsamt nära individuell JVM-medalj ifjol (på medeldistansen) och har potential att nå en pallplats. Han kommer knappast låta något hindra honom.

Simon Hector då?      

Simon är en vinnare som har väntat på det där guldet i halva sitt liv. Han möter en Olli Ojanaho som spenderade vilodagen på rullskidor, men ostoppbara finska orienteringsmaskiner till trots – långdistansens kan bli en rysare.

Jag tror inte att den ”ceremony” som åsyftades i verklighetens Manchester var en blomsterceremoni på JVM. I Finlands Manchester kan verkligheten dock bli en annan. Här är det Forsberg, Golsäter och Hector som författar historien.

Imorgon skriver de det sista kapitlet.

VICTOR LUNDMARK

Skribent: Victor Lundmark
E-post: Adressen Gömd
Till svenskorientering.se

Postadress:
Svenska Orienteringsförbundet
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Kontakt:
Tel: 0104765363
E-post: This is a mailto link