Hemsidor i Idrottonline stängs ner 2022-12-31. Läs mer
In English
Hoppa till sidans innehåll
Nya namn föreslagna: Anna Ljungqvist, Claes Turesson, Mats Rosander och Jan Näslund.

Valberedningen föreslår: Fyra nya in i SOFT-styrelsen

12 FEB 2020 11:13
Vid förbundsmötet 21-22 mars väljs bland annat Svenska Orienteringsförbundets nya styrelse. Valberedningen föreslår att en kvartett nykomlingar väljs in - samt att Maria Krafft Helgesson blir ordförande.
  • Uppdaterad: 12 FEB 2020 11:13

Nu har årets första nummer av Orienteringsmagasinet Skogssport gått till tryck, och ni som läser tidningen digitalt kommer att kunna göra det under tisdagen. HÄR hittar du information om hur du skaffar tidningen!

I Orienteringsmagasinet presenteras bland annat valberedningens förslag till nyval i Svenska Orienteringsförbundets styrelse.

Fyra nuvarande styrelsemedlemmar har av olika anledningar valt att inte ställa upp för omval. Dessa är Inge Blomberg (klev av ordförandeposten för ungefär ett år sedan av personliga skäl), Eje Andersson, Roland Hellberg och Sten Segerslätt.

Nu har valberedningen med Lennart Brattgård presenterat sitt förslag till styrelse. Förslaget i sin helhet hittar ni i faktarutan längst ner. I det följande presenteras valberedningens förslag till nyval.

Anna Ljungqvist, 48 år, Lund
Vice ordförande samt tävlingsansvarig i Skånes OF, tävlingsansvarig i Lunds OK. Har varit ordförande i FK Boken.
Vad vill du helst inrikta ditt styrelsearbete på?
”Det är två områden jag brinner lite extra för. Det ena är de 'vanliga' nationella och distriktstävlingarna som under säsongen arrangeras varje helg runt om i landet. Dessa är en viktig motor i vår verksamhet och ger oss alla möjlighet att få orientera i mer okänd terräng. Att förenkla för arrangörerna, men utan att göra avkall på kvaliteten på karta och banor, behöver vi jobba mer med. Precis som O-Ringen arbetar för att minska de ideella timmarna, måste vi tänka på motsvarande sätt när det gäller våra mindre tävlingar. Det andra området som jag ser fram emot att jobba vidare med är likvärdiga tävlingar oavsett könstillhörighet. Jag hoppas att de nya föreslagna skrivningarna i tävlingsreglerna antas av Förbundsmötet och sedan gäller det att vi ser till att detta genomsyrar alla våra arrangemang, såväl stora som små”.

Mats Rosander, 62 år, Finspång
Ordförande i Finspångs SOK, lokalt säljansvarig på O-Ringen Kolmården 2019. Från yrkeslivet finns många år i ledande befattningar inom internationell industri.
Vad vill du helst inrikta ditt styrelsearbete på?
”Först vill jag skaffa mig en bild av var 'verksamheten' står och vad som finns för möjligheter och utmaningar. Detta gör jag genom att lyssna och ha dialog. Det jag skulle vilja jobba med är att vara med och bidra till att styrelsen jobbar tillsammans som en enhet med engagemang och beslut. Förvisso är det effektivt med en uppdelning av vissa området/projekt med avseende på styrelsemedlemmarnas kompetens och intresse. De områden som jag känner att jag har mest att bidraga med är marknadsföring/-utveckling; kommunikation samt ledarskap och personalfrågor”.

Jan Näslund, 52 år, Örnsköldsvik
Engagerad i min klubb OK Nolaskogsarna i 35 års tid. Sitter i styrelsen, varit ungdomsledare/tränare, och medverkat i flera kommittéer. Initiativtagare till och lokalt marknadsföringsansvarig på O-Ringen 2018 i Höga Kusten.
Vad vill du helst inrikta ditt styrelsearbete på?
”Styrelsearbetet får för min del gärna inriktas på att utveckla sporten medialt. Att våra flaggskepp blir givna inslag i dagens stora mediakanaler. Att ge våra elitidrottsmän de bästa förutsättningar att utöva vår sport så att våra landslag fortsätter att vara världens bästa landslag. Eftersom jag arbetat mycket med O-Ringen och ser potentialen i detta arrangemang skulle jag gärna jobba med våra värdetävlingar och O-Ringen.
Ungdomsarbetet och arbetet med rekrytering är självklart också en hjärtefråga. Att skapa förutsättningar för ett fungerande ungdomsarbete i föreningarna samt hjälpa dem att nå ut är ett så viktigt arbete. Givetvis så brinner jag lite extra för de utmaningar som klubbarna och orienteringen i norr har och står inför."

Claes Turesson, 47 år, Luleå
Tidigare landslagsåkare och förbundskapten i skidorientering. Banläggare, tävlingsledare och ungdoms- och juniorledare i OK Renen.
Vad vill du helst inrikta ditt styrelsearbete på?
”Jag vill vara med och bidra till att alla fyra grenar ska utvecklas utifrån sina förutsättningar och behov men gärna i samarbete och utbyte över grengränserna där erfarenheter och kunskap delas. Viktigt är att se hela Sverige som orienterings-Sverige och ta hänsyn till olika regioners förutsättningar. Att fortsätta den fina utvecklingen med att synliggöra orientering genom att göra oss tillgängliga för media och ha en säljande produkt. Samt att jobba vidare för att orientering ska ta plats på OS-programmet”.

***

Maria Krafft Helgesson valdes in som vice ordförande på förbundsmötet för två år sedan. När ordföranden Inge Blomberg av personliga skäl behövde kliva av styrelsearbetet blev Krafft Helgesson tillförordnad ordförande. Till årets förbundsmöte har valberedningen föreslagit henne på ordförandeposten:

- Det är en stor ära att bli föreslagen som ordförande för Svensk orientering. Nu har jag fått pröva på det här i ett halvår och vet lite mer om vad rollen innebär. Det känns också skönt att valberedningen också haft möjlighet att lära känna mig och mitt ledarskap, säger Krafft Helgesson som under de senaste åren dessutom suttit i Internationella Orienteringsförbundets orienteringskommitté (foot-o commission), men för en månad sedan valde hon att kliva av det uppdraget.

Vilka frågor tror du kommer att bli de viktigaste i rollen som ordförande under de kommande åren?

- Under de kommande åren kommer vi diskutera etik och moral som är en viktig del av orientering. Med tanke på det senaste årets händelser så kommer frågan diskuteras flitigt både nationellt och internationellt. Vi kommer givetvis också diskutera hållbarhet och miljöfrågor. Allt ifrån tillgången till mark på ett övergripande plan till hur vi kan förbättra och minska klimatpåverkan från vår idrott. Just nu mår Svensk orientering bra och det gäller också att ta vara på de möjligheter som detta ger. Framgångarna och synligheten gör att vi har ett bra läge att utveckla vår verksamhet och det gäller att hela tiden hålla vår idrott modern och attraktiv, säger valberedningens förslag till ny SOFT-ordförande.

***

VALBEREDNINGENS FÖRSLAG I SIN HELHET
Förbundsordförande
Maria Krafft Helgesson, Borås - nyval
Styrelse:
Patrik Elfwing, Lidingö - omval
Vivianne Lindstam, Sommen - omval
Anna Ljungqvist, Lund - nyval
Jan Näslund, Örnsköldsvik - nyval
Mats Rosander, Finspång - nyval
Linda Take, Karlstad - omval
Claes Turesson, Luleå - nyval
Anette Önerud, Stockholm - omval

Till svenskorientering.se

Postadress:
Svenska Orienteringsförbundet
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Kontakt:
Tel: 0104765363
E-post: This is a mailto link