In English
Hoppa till sidans innehåll

Träningen hjälpte honom i sorgeprocessen

07 NOV 2016 13:07
I april gick Fredrika Alvarsson bort efter flera års kamp mot leukemin.

I senaste numret av Skogssport berättar maken Peter Alvarsson om träningens positiva effekter på att ta sig igenom en sorgeprocess.
  • Uppdaterad: 07 NOV 2016 13:15

Peter Alvarsson har tävlat i både orienteringen och multisport. Men för några år sedan ”hittade han” mountainbikeorienteringssporten. Han har åkt både EM och VM. Och bästa placeringen är 17:e plats i en världscuptävling i Danmark.

I våras avled frun Fredrika (även hon med landslagsmeriter i mountainbikeorientering) efter flera års kamp mot leukemi. I senaste numret av Skogssport berättar Peter om hur på vilket positivt sätt träningen påverkat honom under den här mycket tunga tiden.

- Två veckor efter att Fredrika gick bort åkte jag till Södra Vi (strax norr om småländska Vimmerby) för att åka en träningstävling i mountainbike. Det är ett av de bästa beslut jag tagit. Det var skönt för många andra att få träffa mej, men framför allt var det viktigt för mej personligen. Jag kände direkt när jag började träna hur energin återvände. Hur humöret förbättrades. När jag hade tränat hade jag inga problem att orka med att stå i tvättstugan mellan tio och elva på kvällarna, säger Peter.

Redan under de första träningspassen kände han att kroppen svarade på träningen, och i början av sommaren satte han upp ett hemligt mål.

Att ta medalj på långdistansen under SM i mountainbikeorientering i Säter under augusti månad:

- Då hade jag inte tränat på karta på de två senaste åren, så det var ett snudd på orimligt mål. Men samtidigt hade jag åkt så bra på de cykeltävlingar jag åkt så då förstod jag att det skulle kunna gå. Fredrikas pappa la banor för att jag skulle få kartträning. Det hade inte varit optimalt att åka på SM och inte alls ha tränat på karta, säger Peter.

Han nådde inte riktigt sitt högt uppsatta medaljmål. Men det var mycket nära. Han slutade fyra i både medeldistans och långdistans. Och i Svenska cuptävlingarna i Tranås bara någon vecka sedan tog han sig upp på pallen när han slutade trea.

 

Hur mycket tränar du?

- Målet är att köra dagligen, mest för att jag mår så bra av det. Det blir inte varje dag, men det blir fem-sex dagar i veckan. En timme per gång. Och barnen märker på mig hur bra jag mår av att träna, de har inga problem med att vara ensamma en timme efter middagen när jag är ute. Jag har hittat en träningsmodell som passar mej väldigt bra. Jag har laddat ner en applikation på telefonen som heter Strava. Där delas uppförsbackarna in i segment. Alla som kör samma sträcka med appen påslagen åker automatiskt in i en resultatlista. Noterar du den bästa tiden blir du King of mountain. Mitt mål är att vara bäst på alla segment här omkring, och just nu är det bara ett segment som felar, ler Peter.

 

Vad betyder träningen för ditt välbefinnande?

- Det låter ju som en klyscha med träningen som medicin. Men det stämmer ju. Jag var rejält låg innan jag började träna och jag kände att det vände. En del är skeptiska till att jag håller på som jag gör med att träna, att jobba och att göra saker med barnen. Att jag skulle skjuta något framför mej. Men att vara sysselsatt är mitt sätt att hantera detta. Jag mår bra av att vara aktiv. Och mina cykelpass har också inneburit att jag kan släppa på mina känslor. Det är ofta som jag cyklar och gråter. Det är skönt. Det är befriande, säger Peter Alvarsson.

 

Läs hela texten i senaste numret av Skogssport

 

Där kan du också läsa

- flera reportage från kommande års VM-arrangör Estland. Framför allt få en inblick i landslaget genom Anna Bachmans reportage inifrån landslagets läger.

- Världscupvinnaren Tove Alexandersson sammanfattar succésäsongen.

- OK Vivills satsning på unga ledare.

- En gotländsk tripp till 25-manna.

- SAMT DESSUTOM planera kommande års tävlande med hjälp av Skogssports tävlingsprogram som finns med som bilaga.

 

Och givetvis en hel del annat

Skribent: Mårten Lång
E-post: Adressen Gömd
Till svenskorientering.se

Postadress:
Svenska Orienteringsförbundet
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Kontakt:
Tel: 0104765363
E-post: This is a mailto link