In English
Hoppa till sidans innehåll
Foto: Mårten Lång Tove Alexandersson.

Toves tredje raka - Emma på pallen

10 JAN 2015 07:25
TEXT+TV: Tre starter och tre överlägsna segrar. Det är Tove Alexanderssons mäktiga facit vid världscupen på Tasmanien. "Jag är jättenöjd med den här starten på säsongen", säger Alexandersson efter långdistanssegern.
  • Uppdaterad: 07 JUN 2016 16:35

Nu är världscuptävlandet på Tasmanien avklarat. Och det blev en svensk favorit i repris. Tove Alexandersson fortsatte på den inslagna vägen och tog ännu en överlägsen seger.
Tove tog kommandot efter en tredjedel av loppet och kunde rinna ifrån till ännu en stor seger. Marginalen till tvåan Sara Lüscher, Schweiz blev närmare fyra minuter:
- Det var en tuff långdistans med flera vägvalssträckor. Jag har känt mig ganska sliten mot slutet. Och dessutom har jag gjort en hel del småmisstag, så jag trodde att det skulle vara ganska jämnt när jag närmade mig mål, säger Alexandersson.
Faktum är att segermarginalen kunde ha varit ännu större, för Tove gjorde ett rejält misstag från den sista kontrollen och in i mål:
- När jag stämplade vid sista kontrollen trodde jag att jag tänkt färdigt och att det bara skulle vara att följa snitseln in i mål. Jag följde en snitsel men den som jag följde ledde inte till målet, skrattar Tove.
Men hon hittade tillbaka till rätt spår in i mål, och kunde därmed säkra sin tredje raka seger under Tasmanien-dagarna.
- Jag är jättenöjd med den här starten på säsongen. Jag har verkligen gjort bra och stabila lopp, och kanske den inledande sprinten var mitt allra bästa lopp, säger Alexandersson som fick sällskap på pallen av Emma Johansson.
- Detta är första gången som jag är på pallen i världscupen. Det känns riktigt bra. Jag är lite osäker på vägvalssträckorna där jag inte vet om jag tagit rätt vägval. Jag vågade inte chansa på att genom det gröna, kanske jag sprang lite för runt. Men jag är väldigt nöjd med min insats, säger Johansson som har haft några väldigt fina dagar i Tasmanien.
I förrgår slutade hon femma på medeldistansen.
- Jag har inte gjort några egentliga förändringar i träningen. Det är klart att det är småsaker som jag har slipat på, men att det räckt så långt i de här senaste loppen tror jag beror på att jag kämpat hela vägen. Men jag hoppas att det finns mycket mer att ta av framöver. Målet med den här säsongen är att förbättra mig så mycket jag kan. Jag vet att jag har kapacitet att kriga där uppe, säger Emma Johansson.
Helena Karlsson imponerade och slog sig in på nionde plats i den här tuffa och utslagsgivande långdistansen.

Damer, 9,4 km: 1) Tove Alexandersson, Sverige 73.03, 2) Sara Lüscher, Schweiz, 76.54, 3) Emma Johansson, Sverige, 77.27.
Övriga svenska placeringar: 9) Helena Karlsson, 83.36, 12) Maria Magnusson, 84.28, 14) Lilian Forsgren, 86.39, 15) Lena Eliasson, 87.08, 17) Alva Olsson, 90.31.

Skribent: Mårten Lång
Till svenskorientering.se

Postadress:
Svenska Orienteringsförbundet
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Kontakt:
Tel: 0104765363
E-post: This is a mailto link