In English
Hoppa till sidans innehåll

Tiomila drar till Skellefteå- och flyttar inomhus

31 AUG 2017 09:00
2023 drar Tiomila till Skellefteå. Samtidigt flyttas arrangemanget delvis inomhus.
- Att vi har en inomhusarena med 5 800 sittplatser skapar helt nya möjligheter, säger Ola Mannberg i Skellefteå Orienteringsklubb.
  • Uppdaterad: 31 AUG 2017 09:35

Tiomila är orienteringens verkliga svenska klassiker. 1945 arrangerades tävlingen för första gången. Fram till nu har arrangemanget enbart hållit till i Svealand och Götaland.

Men 2023 kommer Tiomila att dra norrut. Detta då Skellefteå kommer att stå som värd för tävlingen:

- Vi har under en längre tid varit sugna på att söka ett stort arrangemang. I våras kom idén om Tiomila upp, och efter det har det gått väldigt snabbt. Efter att vi presenterat vårt koncept för Tiomilaföreningen och att kommunen ställt upp på ett sånt otroligt engagerat sätt har det gått som på räls, säger Ola Mannberg i Skellefteå Orienteringsklubb.

Det som planeras är fyra tävlingsdagar under Kristi Himmelsfärdshelgen (18-21 maj). En sprinttävling och en tävling på medel- eller långdistans under torsdagen och fredagen. Och så då Tiomila under lördag och söndag.

Navet i hela arrangemanget blir Skellefteå Kraft Arena, som är mest känd som hemmaarena för Skellefteå AIK:s framgångsrika hockeygäng:

- Huvudarenan tar 5 800 sittande åskådare. Där inne kommer växlingarna och målgångarna i Tiomila att ske. Det känns verkligen som att vi har något unikt att erbjuda, och all den infrastruktur och all teknik som krävs finns redan på plats. Dessutom finns fem andra hallar alldeles intill där vi kommer att kunna ha boende, sportförsäljning, omklädningsrum och allt annat som hör ett Tiomila till, säger Mannberg.

Lasse Gerhardsson i Tiomilaföreningen är full av tillförsikt inför vad som väntar i Skellefteå om sex år:

- Jag ser detta som något som verkligen gynnar svensk orientering. Med Tiomila i Skellefteå får vi ett fantastiskt koncept som dessutom skapar möjligheter att sprida sporten ytterligare. Visst; Skellefteå ligger längre norrut jämfört med alla tidigare Tiomila vi genomfört, vilket skapar utmaningar rent resemässigt. Men vi kommer att bjuda på ett unikt Tiomila som jag hoppas kommer att locka både de som brukar springa Tiomila, men även nya målgrupper, säger Gerhardsson.

Läs hela artikeln i det senaste numret av Skogssport. Där kan du också läsa:

 

I kommande nummer av Skogssport kan du också läsa om:

- VM i mountainbikeorientering

- Thierry Gueorgious första uppdrag i det svenska landslaget

- Martin Regborns tankar inför höstens SM-tävlingar

- En resa i morfars fotspår

Och en hel del annat

Skribent: Mårten Lång
E-post: Adressen Gömd
Till svenskorientering.se

Postadress:
Svenska Orienteringsförbundet
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Kontakt:
Tel: 0104765363
E-post: This is a mailto link