In English
Hoppa till sidans innehåll

Tiomila 2022 till Örebro och Ånnaboda

14 DEC 2017 14:51
2022 kommer Tiomila att arrangeras i Örebro.

- Örebro Skidstadion och terrängen runt Ånnaboda har allt som krävs för ett riktigt bra och orienteringsmässigt utslagsgivande Tiomila, säger Hagaby GoIF:s ordförande Stefan Blomgren till Skogssport.
  • Uppdaterad: 15 DEC 2017 17:20

Föreningen Tiomilakavlen ligger långt fram i att utse av kommande arrangörer. För någon månad sedan utsågs arrangören av 2023 (Skellefteå), och nu står det alltså klart att Tiomila 2022 kommer att avgöras i Örebro.

Detta närmare bestämt vid skidstadion i Ånnaboda.

- Det finns ett stort intresse för att arrangera Tiomila, och att vi ligger så långt fram i planeringen av kommande arrangörer skapar en stor trygghet både för oss i Tiomilaföreningen, men givetvis även hos de lokala arrangörerna. Det gör också att vi från centralt håll kan arbeta med att utveckla arrangemanget ytterligare, säger Föreningen Tiomilakavlens Lasse Gerhardsson.

 

Varför passar Örebro och Ånnaboda så bra som Tiomilaarrangörer?

- Örebroarna är vana vid stora arrangemang. Att vi använder en befintlig arena, i detta fall Ånnaboda, gör att exempelvis logistiken underlättas väldigt mycket. Sen har de ju en fullständigt fantastisk orienteringsterräng. Detta kommer att bli riktigt bra, säger Gerhardsson.

Noterbart är att så sent som i september arrangerades SM-stafetterna vid Ånnaboda skidstadion i Örebro.

- Det är fem år till dess att vi ska arrangera Tiomila. Det händer mycket i skogen på fem år. Och här finns ett otroligt bra kartmaterial. Det finns mycket bra orienteringsterräng i samtliga väderstreck ifrån Ånnaboda och vi har ännu inte bestämt vilka områden vi ska nyttja för Tiomila, men oavsett vad vi väljer kan utmanande orientering garanteras, säger Stefan Blomgren, ordförande i Hagaby GoIF och får medhåll av Almby IK:s ordförande Lasse Lundberg:

- Vårt mål är att erbjuda sportsligt rättvisa tävlingar i tuff Kilsbergsterräng men också en professionell upplevelse för alla besökare.

Fyra och ett halvt år återstår till det är dags för tävling; hur startar ni upp arbetet?

- Vi kommer att hålla detta i en liten krets under säg de två första åren. Man ska komma ihåg att vi arrangerade samtliga SM-tävlingar i Örebro län under 2017 och många i distriktet har jobbat hårt med det. Under den inledande tiden kommer vi se till att träffa avtal med berörda parter och att bestämma vilka terrängområden vi ska nyttja under Tiomilahelgen, men det dröjer innan det till exempel är dags att rita kartor och lägga detaljerade banor – det hinner hända mycket i skogen på fem vintrar. Vi känner oss trygga i jobbet som väntar framöver, säger Blomgren.

 

Läs hela texten i senaste numret av Skogssport där du också kan läsa…:

- … om 50-årsjubilerande Höst-öst

- … om svensk orienterings framgångsrika tvillingpar

-  … och försöka lösa Skogssports prestigefyllda foto-orientering, och denna gång har vi även en foto-orientering på våra Ungskog i staden Legoville.

- … debatten kring förslaget på nya tävlingsklasser inom orienteringen.

Och en hel del annat.

 

Skribent: Mårten Lång
E-post: Adressen Gömd
Till svenskorientering.se

Postadress:
Svenska Orienteringsförbundet
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Kontakt:
Tel: 0104765363
E-post: This is a mailto link