Hemsidor i Idrottonline stängs ner 2022-12-31. Läs mer
In English
Hoppa till sidans innehåll

Skogssport känner Tiomilas topplag på pulsen

26 APR 2017 10:37
Skogssport har traditionsenligt intervjuat de nordiska topplagen inför Tiomila. Här kan du läsa hur lagens klubbledare svarar på två frågor: 1) Vad är elitlagets målsättning i år? och 2) Vilket lag vinner dam- respektive herrstafetten?
  • Skapad: 26 APR 2017 10:37

DAMSTAFETTEN

Vi börjar med damstafetten, där många har tippar att segern kommer att gå till någon av Göteborgsklubbarna.

Pan Århus, Danmark
1. Vi siktar på att vara med och sätta vår prägel på stafetten och därmed synas mycket på tv-monitorerna.
2. Vi hoppas på våra vänner i Göteborgsklubbarna.

Haldens SK, Norge
1. Vara med och sätta prägel på stafetten.
2. Vi hoppas och tror på seger för Halden SK.

Nydalen SK, Norge
1. Damerna blev tvåa i fjol, så topp-5 bör vara uppnåbart.
2. I år springer vi de nödvändiga sekunderna snabbare än vad vi gjorde förra året och tar hem segern till Oslo ooch Nydalen.

Paimion Rasti, Finland
1. Vi siktar på att vara bland de åtta bästa.
2. Göteborg-Majorna OK.

Pohjantähti, Finland
1. Vi finns med som en av favoriterna.
2. SK Pohjantähti.

Tampereen Pyrintö, Tammerfors, Finland
1. Tiomila är ingen lätt tävling då den kommer så snabbt efter säsongsstart i Finland. Vi försöker framför allt göra stabila lopp på varje sträcka och så får vi se hur högt upp i resultatlistan det tar oss.
2. Det finns som alltid många kandidater som kan vinna. Men det bygger på att få till fem bra lopp för att kunna nå hela vägen.

Stora Tuna OK, Borlänge
1. Vi har ett spännande lag som kan vara med och fightas i toppen om allt stämmer. Viktigt att alla gör stabila lopp.
2. Det finns många lag med hög kapacitet. Tror inte att det kommer att vara lika snabbsprunget i år utan det kommer nog att bli tuffare och mer orienteringstekniskt. Krävs att alla i laget har en bra dag.

Alfta-Ösa OK
1. Målet är att alla i laget skall känna att man har gjort en bra prestation. Resultatmässigt kan det innebära att vi kan förbättra fjolårets sjätteplats.
2. Göteborg-Majorna har vana vid Göteborgsterrängen och ett starkt lag. Det finns många fler klubbar som kan utmana. Vi hoppas och tror att vi är en av dem.

Domnarvets GoIF, Borlänge
1. Vi vet att vi är en klubb som i stort sett alltid är med och slåss i topp-5 om vi genomför våra lopp på det sätt vi planerat.
2. Det är väldigt svårt att inte säga att Göteborg-Majorna nog får bära på favoritskapet men exempelvis Pan Århus är alltid farliga och vi tror att det blir en tight uppgörelse där många är med på slutet.

OK Kåre, Falun
1. Vi tycker att vi har en prestationskapacitet motsvarande en topp-10-nivå. Om vi lyckas bygga oss en hög och bred trygghetsbur, där vi hittar ett överflöd på frihet att lyckas och rädslan för att misslyckas är reducerad, så kan vi kanske lyckas med det. Förutsatt att vi inte råkar ut för de konstanta orosmolnen skador och sjukdomar.
2. Vi springer inga tävlingar i förväg, så det kan vi inte svara på. Däremot kan vi tippa att exempelvis Göteborgsklubbarna blir starka i hemmaterrängen, att Halden kan ha viss fördel av detsamma, att Pan Århus tycks bemästra all terräng, men varför inte slänga fram en outsider: Alfta-Ösa.

OK Linné, Uppsala
1. Vi har ett nytt lag i år där inte ens Annika Billstam klarar att ta en plats i förstalaget! Det gör det svårt att spekulera om placeringar och vi fokuserat på att alla ska känna sig trygga i sin roll för att prestera ett av årets bästa lopp på Tiomila. Det vi vet är att vi kommer ställa ett taggat gäng på startlinjen och sedan få vi se hur långt det räcker.
2. IFK Göteborg är heta kandidater om de klarar att stå pall för pressen med hemmaterräng.

OK Ravinen, Nacka
1. Vår målsättning är att löparna i laget ska känna sig nöjda med sina insatser, att de gör bra och stabila lopp, där de får ut så mycket som möjligt av sin kapaitet och att vi tillsammans har en grym helg ihop. Resultatmässigt är det svårt att säga vad det kan bir för placeringar för våra förstalag, men på damsidan så tror jag att vi kan lyfta oss ytterligare lite i år, så kanske vi kan vara med och kriga om en plats kring 10-15 i år.
2. Finns många bra lag som kan vinna, som exempelvis Nydalen, IFK Göteborg, Pan Århus, Paimion Rasti, men kanske är det dags för GMOK att vinna i år…

OK Tisaren, Hallsberg
1. Topp 5. 2. Inom tre år vinner OK Tisaren. I år får vi tyvärr säga ett annat lag; vi säger Göteborg-Majorna. 
IFK Göteborg 1. Målsättningen är att vara med och slåss om topplaceringarna genom att genomföra fem bra orienteringslopp.
2. IFK Göteborg.

Sävedalens AIK, Partille
1. Pallplats är alltid vår målsättning för förstalaget.
2. Det kommer stå mellan Göteborgslagen.

Göteborg-Majorna OK
1. Vi siktar på att alla löpare ska vara motiverade att vara med längst fram i tävlingen.
2. Vi hoppas att vi kommer vinna i år.

HERRSTAFETTEN

I herrstafetten går tipsen åt ganska många håll. Bland de svenska klubbarna tycks IFK Göteborg och OK Linné vara hetast i försnacket.

Paimion Rasti, Finland
1. Vi siktar på att vara bland de fem bästa.
2. Det finns många goda kandidater.

Halden SK, Norge
1. Vi har som målsättning att vara med och kämpa om segern.
2. Vi tror och hoppas på seger för Halden SK.

IL Tyrving, Sandvika, Norge
1. Precis som vanligt är målsättningen att vi ska lyckas med att springa stafetten ”Tyrving-style” och att alla våra löpare följer våra stafettregler. Når vi de målsättningarna är vi nöjda och hoppas på att vi är med och kämpar i toppen.
2. Årets terräng är tuffare och mer krävande än vanlig Stockholmsterräng. Vi tror att en Göteborgsklubb vinner i år, eller ett stjärnspäckat finskt lag.

OK Linné, Uppsala
1. Först och främst att stämpla rätt, vilket vi haft problem med det på Tiomila under de senaste två åren. Sedan har vi under en tid haft målsättningen att vinna några av de större stafetterna, där vi hittills lyckats med SM. Nu känns det som om laget är moget för att ta steget även på stafetter med flera löpare och med de tillskott vi fått till i år så är det fullt realistiskt. För att nå dit behöver varje löpare optimera sin egen insats och samtidigt komma ihåg att det räcker att alla springer på sin normala nivå.
2. OK Linné

OK Denseln, Skärblacka
1. Vi är för tillfället inne i en generationsväxling där det gamla stabila gänget delvis är på väg ut och ersätts med yngre lovande förmågor. Att trots detta lyckas lotsa laget genom de tio sträckorna med fokus på genomförande och kontroll blir vårt mål. Gör vi det på ett bra sätt är en placering bland de 15 bästa fullt möjlig.
2. OK Linné eller IFK Göteborg

Malungs OK Skogsmårdarna
1. Vår målsättning är att vara topp-5. Det vill säga förbättra fjolårets placering som var sexa.
2. Troligtvis något Göteborgslag. Vi ska dock göra vårt bästa för att utmana.

IFK Moras OK
1. Vi vet att om vi gör ett bra jobb på alla sträckor är vi med i toppen och fightas, så att göra stabila insatser på natten och bädda för dagsträckorna är vårt mål.
2. OK Linné tar hem det i år - tippar på att Rassmus Andersson skapar den avgörande lucka.

OK Ravinen, Nacka
1. Vår målsättning är att löparna i laget ska känna sig nöjda med sina insatser, att de gör bra och stabila lopp, där de får ut så mycket som möjligt av sin kapaitet och att vi tillsammans har en grym helg ihop. Resultatmässigt är det svårt att säga vad det kan bir för placeringar för våra förstalag, men på herrsidan har vi ungefär lika bra lag som de senaste åren, så en placering kring 20-25 kan vara ett rimligt mål.
2. Svårt, har inget riktigt bra tips. Men Göteborg och Linné har starka lag. Terrängen passar ju dem i år, men de finska lagen Kalevan Rasti och Koovee vill nog också ha ett finger med i spelet om segern i år.

Södertälje-Nykvarn
1. Tja, vi har en 30-årig tradition av att vara med och slåss om pallplatserna. Det siktar vi på i år också.
2. Vi siktar ju självklar på att upprepa fjolårets fokusering. Då är vi svårslagna.

Ärla IF
1. Ifjol var vi, kanske för många oväntat, nia. Årets lag är individuellt starkare så målsättningen måste vara att bli bättre än så, även om topp 10 kanske är det uttalade. Så länge alla gör det dom ska ser vi ingen anledning till att det inte ska kunna gå vägen. Att slå Stora Tuna också, det vore trevligt.
2. Bollen är rund, stafett är stafett och Tyskland vinner på straffar men måste välja någon så hoppas vi på Tyrving, det vore annorlunda.

IFK Göteborg
1. Målsättningen är att vara med och slåss om topplaceringarna genom att genomföra tio bra orienteringslopp.
2. IFK Göteborg.

Göteborg-Majorna OK
1. Att alla löpare springer på toppen av sin förmåga och levererar tio solida lopp i varje deltagande lag.
2. Tyrving.

Skribent: Mårten Lång
Till svenskorientering.se

Postadress:
Svenska Orienteringsförbundet
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Kontakt:
Tel: 0104765363
E-post: This is a mailto link