In English
Hoppa till sidans innehåll
Foto: Foto: Malin Björkqvist Andreas Holmberg

Sju EM-biljetter i tidiga julklappar – "Det ser mycket lovande ut"

22 DEC 2014 07:16
Efter helgens tävlingar vid Lövåsgården väljer den svenske förbundskaptenen Claes Turesson att ge sju åkare klartecken inför EM i Schweiz.
  • Skapad: 22 DEC 2014 07:16

Tävlingarna i Grövelsjöfjällen blev till slut två till antalet, en medeldistans med masstart på lördagen och så en långdistans på söndagen, och efter loppen presenterar den svenske förbundskaptenen Claes Turesson sju EM-klara åkare:

Magdalena Olsson, IFK Moras OK
Josefine Engström, Alfta-Ösa OK
Frida Sandberg, Säterbygdens OK
Andreas Holmberg, IFK Moras OK
Erik Rost, Alfta-Ösa OK
Martin Hammarberg, Sundsvalls OK
Peter Arnesson, Bottnaryds IF

- Jag känner att de här åkarna redan nu har visat att de har en hög kapacitet. De ska inte behöva fokusera på de återstående uttagningstävlingarna utan istället lägga allt krut på att komma i bästa skick till EM, säger Turesson.

Redan klar för EM-start är även Tove Alexandersson, som i egenskap av regerande EM-mästarinna i medeldistans har en friplats till mästerskapet i schweiziska Lenzerheide 19-25 januari. Listan kommer att kompletteras med ytterligare ett par namn, både på herr- och damsidan.

Under helgens tävlingar fanns den svenska och norska eliten på plats och precis som i premiären i Norge stod Andreas Holmberg återigen för två riktigt starka insatser. Först en tredjeplats på lördagens medeldistans och sedan en andraplats, bara tio sekunder efter segrande Lars Hol Moholdt, på söndagens långdistans.

- Anderas gjorde en jättefin helg, och man ska komma ihåg att Moholdt och Kvåle är trea respektive tvåa på världsrankingen. Har man den här farten som Andreas visat hittills i vinter kan det räcka långt i alla sammanhang. Jag är rätt säker på att han har tagit ett litet kliv ytterligare. Även Erik Rost har visat en stabil och hög nivå hittills, så det ser mycket lovande ut, säger Turesson.

På damsidan visade Tove Alexandersson ännu en gång varför hon är världsetta, när hon komfortabelt vann medeldistansen med dryga minuten till godo på norskan Audhild Bakken Rognstad. På söndagen stod Alexandersson över, och då slog Magdalena Olsson till med en förstaplats, tätt följd av Josefine Engström.

- Både Magdalena och Josefine gör ett mycket bra lopp. Avståndet till Hancikova och Rognstad tyder på att de börjat få upp den fart de behöver för att slåss i toppen på mästerskapen. Jag känner mig mycket nöjd med helgen i sin helhet. Det var två tuffa och utslagsgivande tävlingar som gav fina värdemätare, summerar Turesson.


Resultat, Lövåsgården

Medeldistans, masstart (lördag)
Damer
1) Tove Alexandersson 44:20
2) Audhild Bakken Rognstad +1:09
3) Åsa Zetterberg +1:45
4) Maria Nordström +1:47
5) Elin Vedin +2:02

Herrar
1) Hans Jörgen Kvåle 46:42
2) Lars Hol Moholdt +0:12
3) Andreas Holmberg +1:27
4) Christian Spoerry +1:53
5) Erik Rost +2:02

Långdistans (söndag)
Damer
1) Magdalena Olsson 1:09:17
2) Josefine Engström +4
3) Hana Hancikova +1:52
4) Audhild Bakken Rognstad +1:57
5) Frida Sandberg +3:08

Herrar
1) Lars Hol Moholdt 1:24:43
2) Andreas Holmberg +0:10
3) Stanimir Belomazhev +46
4) Erik Rost +1:13
5) Martin Hammarberg +2:56

Skribent: Mathias Karlsson
Till svenskorientering.se

Postadress:
Svenska Orienteringsförbundet
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Kontakt:
Tel: 0104765363
E-post: This is a mailto link