In English
Hoppa till sidans innehåll
Foto: Mårten Lång Sara Hagström på ett av sina träningspass vid Höiåsstugan några kilometer norr om Halden.

Sara Hagströms norska äventyr

25 MAJ 2015 10:58
Förra året vann hon tre guld och ett silver i junior-VM. Nu laddar Sara Hagström för årets JVM i Norge.
Under vintern har Sara Hagström bott, jobbat och tränat i Halden. Skogssport åkte till Norge för att träffa världens bästa junior.
  • Skapad: 25 MAJ 2015 10:58

Sara Hagström kommer cyklande efter att ha gjort ett av sina sista arbetspass på Motz Bakeri och Konditori i de centrala delarna av den relativt lilla, men i orienteringssammanhang stora, staden i södra Norge.
Det är bara någon enstaka kilometer till den svenska gränsen (även om det bilvägen är något längre). Och Halden har, så här 297 år efter att den svenske kungen Karl XII stupade vid Fredrikstens fästning, blivit ett riktigt blågult orienteringstillhåll.
Vid den senaste segern för Haldens herrar i Tiomila 2012 ingick fyra svenskar i laget. Emil Wingstedt, Mattias Karlsson, Erik Axelsson och Marcus Millegård. Vid årets andraplats fanns trion Wingstedt, Karlsson och Millegård med i Haldens uppställning.
Under ett halvårs tid under vintern och våren har världens bästa junior, Falköpings Sara Hagström, bott, tränat och jobbat i Halden:
- Matilda Martinsson från Falkenberg som jag pluggade tillsammans med på orienteringsgymnasiet i Eksjö hade ganska tidigt planer på att sticka hit till Halden och jobba. Jag hade egentligen inga sådana funderingar, jag tänkte vara hemma i Falköping och jobba. Men så åkte jag hit och hälsade på, och efter det tänkte jag varför inte? Att få möjlighet att träna tillsammans med alla de som håller till här i Halden och dessutom kunna jobba och få bättre betalt än hemma i Sverige. Det var ett bra upplägg tyckte jag, ler Sara Hagström som flyttade till Halden i november.
Nu, ett halvår senare har flyttlasset gått hem igen.
Och erfarenhetsbanken är rejält påfylld, precis som kunskaperna i det norska språket:
- I början var det svårt att hänga med ibland, speciellt när jag pratade i telefon på jobbet. Nu har jag kommit in i språket på ett bra sätt. Och det har varit jättehäftigt att vara här och träna. Jag blir fortfarande överraskad över hur välgenomtänkt, välorganiserat och ambitiöst allt är. Jag tränar nästan alla pass tillsammans med andra. Det finns ett så stort utbud av träningar att jag nästan inte hunnit träna på egen hand.

Hur har din träning förändrats sedan du flyttade hit?
- Jag har inte gjort någon drastisk förändring, den träning jag gjort hemma har gett resultat. Så jag har inte sett någon mening att gå ifrån mitt träningsupplägg med träning i olika block. Sen är det klart att det blir ändring i och med att jag kommit till ett nytt ställe. Den största skillnaden är att jag tränat så mycket mer teknik och att den löpning jag kört är nästan enbart varit i skogen, säger Sara som under sin juniortid hunnit med att fylla på sitt prisskåp med en hel skrälldus medaljer.
På sina tre junior-VM har hon tagit tre guld och två silver. Utöver det har det blivit sju JSM-guld, fem totalsegrar i O-Ringen samt att hon förra året vann Euromeeting-sprinten i Göteborg.
Nu laddar hon för junior-VM i Norge i juli.
Läs hela reportaget i det senaste numret av Skogssport.

I Skogssport 4-2015 kan du också läsa om
Den svenska succén i Tiomila med IFK Göteborgs historiska seger och Domnarvets vassa förmåga att lyckas som bäst när det gäller som mest.
Den positiva trenden som ska locka nya ungdomar och nya unga ledare.
Sprintstafettens intåg på SM-programmet.
Samt en hel del annat.

Skribent: Mårten Lång
Till svenskorientering.se

Postadress:
Svenska Orienteringsförbundet
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Kontakt:
Tel: 0104765363
E-post: This is a mailto link