In English
Hoppa till sidans innehåll

Så följer du helgens Tiomila

27 APR 2018 11:14
Kommer du inte att vara på plats på Tiomila i Nynäshamn? Lugn; det går att följa tävlingen ändå. Tiomila-tv sänder 23 timmar i sträck så att det går att följa samtliga tre stafetter från start till mål.
  • Uppdaterad: 27 APR 2018 11:18

Det är tredje året i rad som Tiomila storsatsar på mediebevakning i form av webb-tv från Tiomila.

Under 2016 på Lugnet i Falun såldes 4 800 abonnemang på den dygnslånga sändningen. Förra året i Partille var motsvarande siffra 5 500 abonnemang.

- Vi är glada över ökningen som var till förra årets tävling, och vi tror och hoppas att på att den uppåtgående trenden ökar så att vi kan nå 6 000 sålda abonnemang till årets tävling i Nynäshamn, säger projektledaren Peter Löfås.

Budgeten för webb-sändningen har under samtliga år legat på cirka 1,2 miljoner kronor.

- Vi vidareutvecklar den produkt vi har från år till år. Och det är klart att den rutin vi har byggt upp nu under de här åren är givetvis en trygghet när vi nu går in i årets genomförande. Men samtidigt får vi inte slå oss till ro, utan det gäller att jobba lika hårt som tidigare år, säger Löfås.

 

Vad är skillnaderna på årets sändning jämfört med de två tidigare åren?

- Dels har vi fler kameror än tidigare. Totalt 23 stycken. Bland dessa kommer vi att ha kameror i tre lagtält för att kunna följa lagen under tävlingarna (givetvis är detta synkat med respektive lag, och bara delar av tältet kommer att filmas). När det gäller positioner ute i terrängen så kommer våra skogsreportrar att vara ute på ”nya” platser på i princip alla sträckor. I och med att vi har ambulerande kamera så kommer vi till en rad olika positioner. Det innebär också att tv-produktionen inte har påverkat banläggningen alls. När det gäller publiken på arenan så kommer de att kunna följa sändningen via en 81 kvadratmeter stor HD-skärm. Det är åtminstone vad jag vet den största skärm som använts på en orienteringstävling i Sverige, säger Löfås.

Huvudkommentator är precis ”som vanligt” Per Forsberg. Expertkommentator är Fredrik Löwegren. Kjell-Erik Kristiansen är redaktör och i terrängen kommer Kalle Dalin och Rickard Olsson vara skogsspeakrar.

Och sändningarna kommer att starta med uppsnack i form av studiosändningar (via Facebook Live) onsdag, torsdag och fredag inför Tiomila. Dessa är gratis; sen startar huvudsändningen klockan 10 på lördagen och pågår i 23 timmar fram till målgång på söndag morgon. Priset för huvudsändningen är 150 kronor.

- Sen kommer det precis som tidigare år att gå att köpa sändningen med såväl finsk som engelsk kommentering, säger Löfås.

Skribent: Mårten Lång
E-post: Adressen Gömd
Till svenskorientering.se

Postadress:
Svenska Orienteringsförbundet
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Kontakt:
Tel: 0104765363
E-post: This is a mailto link