Hemsidor i Idrottonline stängs ner 2022-12-31. Läs mer
In English
Hoppa till sidans innehåll

"Orienteringen har hjälpt mig in i svenska samhället"

31 MAR 2020 13:10
2015 kom Josef Arkebom till Sverige som flykting. Nu jobbar han heltid för Sala OK, bland annat med att rita kartor. ”Jag har haft lätt att komma in i svenska samhället. Orienteringen och klubben har haft en väldigt stor del i detta, säger han.
  • Skapad: 31 MAR 2020 13:10

Afrikanska Eritrea, som ligger vid Röda havet, utropade sin självständighet från Etiopien 1991. Efter decennier av konflikter och strider signerades slutligen och äntligen ett fredsavtal mellan Eritrea och Etiopien juli 2018.

Tre år tidigare hade eritreanen Josef Arkebom kommit till Sverige som flykting. Han fick till en början bo på Sala Stadshotell, som under den här tiden fungerade som asylboende. En söndagsförmiddag traskade han iväg till kyrkan och det var där han för första gången fick höra talas om den sport som han bara några år sedan skulle jobba heltid med:

- Jag träffade Tanja-Birgit Söderström som är aktiv i Sala OK som undrade om jag ville följa med på orientering. Jag frågade ”vad är orientering?”. Hon förklarade att det är en sport där du springer med karta och kompass med en pinne och letar efter kontroller i skogen, ler 40-årige Josef som snabbt fastnade för sporten.

- Skidor visste jag vad det var redan innan jag kom till Sverige. Men orientering visste jag absolut ingenting om. Och att springa i skogen var något helt nytt för mej. I Eritrea är det stenigt och bergigt, och finns en hel del farliga djur, så där är man inte och springer. Här är det inte alls på samma sätt även om jag var rädd för ormar de första gångerna jag var ute och sprang i skogen. Och så är temperaturen på vintrarna en utmaning. Jag fryser lätt om händer och fötter även om jag anpassat mej mer och mer till det kyliga klimatet, säger Josef som till en början hängde med Sala OK:s ordförande Göran Larsson på veteranorienteringstävlingar i Västmanland och angränsande distrikt för att steg för steg lära sig orienteringen.

 

Vilken betydelse har orienteringen haft för dej för att komma in i det svenska samhället?

- Det har varit otroligt värdefullt. Dels gör jag väldigt många aktiviteter tillsammans med svenskar. Jag springer, och jag fikar, haha. Sedan har orienteringen inneburit att jag fått chansen att komma även till andra ställen i Sverige. Jag har varit med på O-Ringen två gånger och åkt runt en hel del på tävlingar i närheten. Detta har gjort att jag lärt känna väldigt många personer och genom detta utvecklat min svenska. Och sen har ju kontakten med orienteringen inneburit att jag fått ett heltidsjobb, säger Josef Arkebom.

Ja, i slutet av 2018 heltidsanställdes Josef Arkebom i Sala OK på en så kallad extratjänst. Extratjänsterna infördes för cirka tre år sedan som ett sätt att underlätta för nyanlända och personer som varit arbetslösa en längre tid.

- Vi ansökte till Arbetsförmedlingen om en extratjänst, och fick till en början löfte om en ettårig extratjänstanställning. I slutet av förra året, när det röstades igenom en ny budget, trodde vi att extratjänsterna skulle försvinna. Men bara någon vecka senare kom besked om att Josefs extratjänst förlängts ytterligare ett år, säger Göran Larsson.

Extratjänsterna innebär att klubben inte betalar Josefs heltidslön, utan att pengarna kommer som ett bidrag via Arbetsförmedlingen.

- Jag är handledare för Josef så jag får ett handledararvode på 2 500 kronor varje månad, men de tar jag inte ut utan de går till klubben. Så detta har verkligen varit fantastiskt för oss som klubb. Vi får in Josef som en grymt bra resurs inom en rad områden, och dessutom gick vi under förra året plus även ekonomiskt på detta, säger Göran Larsson som varit en av de drivande i att Sala OK nu håller på att bygga till sin klubbstuga i Järndammen. Genom kommunen och Riksidrottsförbundets anläggningsstöd fick klubben bidrag på närmare en miljon kronor.

- Vi räknade med att tillbyggnaden skulle kosta 1,8 miljoner kronor. Men genom ett enormt arbete av klubbmedlemmarna, totalt 2 200 ideella timmar under 2019 har vi nu landat på 1,2 miljoner kronor. Det innebär att vi ”gjort” 600 000 kronor genom ideellt arbete. Det är fantastiskt, säger Larsson.

Josef Arkebom har under delar av sin heltidstjänst varit med i tillbyggnationen av klubbstugan. Men han har också varit engagerad i den så kallade RIK-skolan (rörelse, idrott och kultur):

- Där har vi idrottslektioner i orientering med skolelever. Och dessutom har jag utbildat mej i, och håller nu på, att rita och uppdatera orienteringskartor. Det har varit häftigt att få lära mej allt ifrån början. Jag har på några år gått ifrån att ha lärt mej alla karttecknen till att nu kunna rita egna kartor. Nu håller jag på med att konvertera en karta så att den ska kunna användas till mountainbikeorientering. Min son och jag är ute och cyklar en hel del i skogen, mountainbikeorientering har jag inte testat än. Men snart så, säger Josef Arkebom.

MÅRTEN LÅNG

 

I senaste numret av Skogssport kan du dessutom läsa om:

- Hur påverkas orienteringen av coronapandemin?

- Möt nyvalda SOFT-ordföranden Maria Krafft Helgesson

- Hänga med på löptest

Och en hel del annat.

Du fixar din prenumeration genom att skicka ett mejl till This is a mailto link

Skribent: Mårten Lång
E-post: Adressen Gömd
Till svenskorientering.se

Postadress:
Svenska Orienteringsförbundet
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Kontakt:
Tel: 0104765363
E-post: This is a mailto link