In English
Hoppa till sidans innehåll
JAGAR EM-MEDALJER. Erik Rost och Tove Alexandersson har visat storform inför EM i Österrike.

Ny svensk succé i världscupen - segrar för Alexandersson och Rost

22 JAN 2016 12:34
Den svenska succén i skidorienteringens världscup fortsätter. I dag vann både Tove Alexandersson och Erik Rost sprinten i tyska Oberwiesenthal: "Kul att bevisa att jag utvecklat skidåkningen", säger Alexandersson.
  • Uppdaterad: 07 JUN 2016 16:36

I månadsskiftet november-december drog skidorienteringens världscup igång i finska Ylläs. Och de framgångar som de svenska åkarna fick där följde de upp i dag när världscupen startade om med tävlingar i tyska Oberwiesenthal.

Tove Alexandersson som vann två av de individuella tävlingarna i Finland kan nu fira ännu en seger. Hon tog kommandot från start och i mål var marginalen till tvåan Mariya Kechkina, Ryssland 18 sekunder:

- Det är klart annorlunda skidorientering här än hur det var i Finland. Där var det mycket åkning i smalspår, här är det bredare spårgator. Det är kul att visa att jag behärskar även när det handlar mer om skidåkning. Jag har gjort ett bra lopp. Jag gjorde två sämre vägval på väg till en kontroll, bortsett från det gjorde jag inga misstag, säger Alexandersson som i oktober vann världscupen i orientering.

Nu har hon kopplat greppet om även skidorienteringens världscup. Inför den här vintern har 23-åringen från Borlänge ändrat en del i träningen:

- Min styrka är åkning i smalspår. Till den här säsongen har jag tränat på att bli en bättre skidåkare. Dagens seger känns som ett bevis på att jag blivit det, så det är jag väldigt nöjd med, säger Alexandersson.

Näst bästa svenska blev Magdalena Olsson som slutade på sjätte plats.

Även på herrsidan blev det svensk seger. Erik Rost imponerade genom att vinna med 13 sekunders marginal till Stanimir Belomazhev, Bulgarien:

- Taktiken var att ha full fokus på orienteringen och sedan trycka till med hög fart där jag kunde i de breda spåren. Och jag följde min plan på ett bra sätt, säger Rost.

Tävlingarna arrangerades alltså i Oberwiesenthal på gränsen till Tjeckien, och de 1 000 meterna över havet och en rejält kylig morgon gjorde att det gick kärvt i spåren.

- Jag tycker att jag kom in i min rytm på ett bra sätt i åkningen. Även om jag, precis som alla andra, fick slita på den kuperade banan. Men jag fick positiva besked när jag såg åkare längs spåret, och jag förstod att detta var ett lopp som skulle kunna räcka riktigt långt. Att få med sig en seger redan den första tävlingen under de här dagarna i Tyskland betyder mycket. Världscupen är ett stort mål den här säsongen och därför var den här segern extra viktig, säger en nöjd Rost.

I morgon fortsätter tävlandet i Oberwiesenthal med medeldistans.

RESULTAT, sprint
Resultat, herrar, 3,4 km: 1) Erik Rost, Sverige, 16.45, 2) Stanimir Belomazhev, Bulgarien, +0.13, 3) Ville Petteri Saarela, Finland, +0.21.
Övriga svenska placeringar: 13) Erik Blomgren, +1.29, 16) Ulrik Nordberg, +1.37, 20) Markus Lundholm, +1.55, 23) Niklas Henriksson, +2.28, 24) Linus Rapp, +2.39.
Damer, 3,0 km: 1) Tove Alexandersson, 18.36, 2) Mariya Kechkina, Ryssland, +0.18, 3) Alena Trapeznikova, +0.33.
Övriga svenska placeringar: 6) Magdalena Olsson, +1.23, 13) Evelina Wickbom, +2.28, 16) Hanna Eriksson, +2.59, 17) Linda Lindkvist, +3.07.

Skribent: Mårten Lång
Till svenskorientering.se

Postadress:
Svenska Orienteringsförbundet
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Kontakt:
Tel: 0104765363
E-post: This is a mailto link