In English
Hoppa till sidans innehåll
Foto: Mårten Lång Emil Svensk tog sitt första individuella senior-SM-guld när han vann sprinten i Sundsvall.

Ny succé för Stora Tuna i SM-sprinten

30 JUN 2015 13:58
I går ingick Emil Svensk och Tove Alexandersson i Stora Tunas vinnande lag i sprintstafetten.
I dag följde de upp med att vinna den individuella sprinten:
-Två riktigt bra dagar, säger segerduon.
  • Uppdaterad: 07 JUN 2016 16:12

Det bjöds på bitvis riktigt utmanande orientering när seniorerna gjorde upp om SM-medaljerna i sprint i samband med SM-veckan i Sundsvall.
Efter starten på torget fick löparna ge sig ut på en rejäl klättring, och flera av vägvalssträckorna visade sig väldigt utslagsgivande.
De som behärskade utmaningarna allra bäst var Tove Alexandersson och Emil Svensk.
Alexandersson petade i högsta växeln från start och redan efter en tredjedel av banan hade hon ryckt åt sig en ledning på en halvminut, och den bara växte. I mål var hon över en och en halv minut före Alva Olsson som Alexandersson passerade på sin väg mot guldet:
- Jag blev lite överraskad av upplägget, jag trodde att det skulle vara mer löpning nere i stan. Det var svårare tekniskt än vad jag trodde. En mycket bra och rolig bana, säger Alexandersson som redan i morgon åker till Skottland för att förbereda sig inför VM som inleds där om en månad.
- Jag har fått väldigt bra svar under dagarna här i Sundsvall. Det känns som att formen kommer mer och mer, säger Alexandersson som precis som herrvinnaren Emil Svensk tog sitt andra SM-guld på lika många dagar.
För snart 22-årige Svensk var det första individuella SM-guldet på seniornivå:
- Jag har gjort några småmisstag längs vägen, men på det stora hela var det ett mycket bra lopp. Jag bestämde mig för att inte gå absolut max från start för att ha krafter i klättringen. Och det vågar jag göra nu, när jag litar på min egen fart. Och på ett par ställen tog jag kartstopp för att verkligen läsa in bästa vägvalet, säger Svensk som är reserv i den svenska VM-truppen i just sprint.
Nu besegrade han hela den trio som springer VM för blågult. Men marginalerna var små. Sex löpare var inom 18 sekunder.
För Jerker Lysell var detta första tävlingen på ett halvår, och ett bra test på att hans strulande fot håller:
- Jag är inte riktigt van vid att plåga mig. Men det kändes faktiskt bra i foten. Jag märker ibland att den där pang-på-känslan inte riktigt finns där, men det var klart bättre än i kvalet, då var det riktigt ringrostigt, säger Lysell.

Damer: 1) Tove Alexandersson, Stora Tuna, 15.55, 2) Alva Olsson, Linköping, +1.39, 3) Helena Karlsson, Lidingö, +2.08, 4) Anna Forsberg, Göteborg-Majorna, +2.15, 5) Rebecka Olsson, Linné, +2.20.
Herrar: 1) Emil Svensk, Stora Tuna, 15.18, 2) Mårten Boström, Lidingö, +0.09, 3) Gustav Bergman, Ravinen, +0.10, 4) Jonas Leandersson, Södertälje-Nykvarn, +0.14, 5) William Lind, Malung och Jerker Lysell, Rehn, båda +0.18.

Skribent: Mårten Lång
Till svenskorientering.se

Postadress:
Svenska Orienteringsförbundet
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Kontakt:
Tel: 0104765363
E-post: This is a mailto link