Hemsidor i Idrottonline stängs ner 2022-12-31. Läs mer
In English
Hoppa till sidans innehåll

Nye ordföranden: "Känns lustfyllt"

23 MAR 2018 11:22
Svenska Orienteringsförbundets nye ordförande heter Inge Blomberg. Det står klart sedan förbundsmötet gått på valberedningens förslag till ny styrelse: ”Det känns väldigt lustfyllt”, säger Blomberg i senaste numret av Skogssport.
  • Skapad: 23 MAR 2018 11:22

Lena Larsson har varit Svenska Orienteringsförbundets ordförande sedan 2010 (innan dess satt hon i förbundsstyrelsen 2000-08). I höstas aviserade Larsson att hon inte ställer upp för omval efter förbundsmötet. För drygt en månad sedan presenterades Inge Blomberg som valberedningens förslag till ny ordförande.

Och redan under förbundsmötets första dag stod det klart att Blomberg skulle bli ordförande, då det inte fanns några fler förslag från mötesdeltagarna.

Blomberg har arbetat 33 år inom idrottsrörelsen, huvuddelen av tiden som idrottschef på Örebro läns idrottsförbund:

- Jag har haft kontakt med många olika idrotter, och har en god insikt om hur tankegångarna inom andra idrotter ser ut. Jag ser det som ett otroligt försteg i detta nya uppdrag att redan på förhand och ända in i märgen känna idrottsrörelsens organisation. Att veta hur det funkar på idrottens olika nivåer, säger Blomberg.

 

Vilka ser du som de viktigaste frågorna för orienteringsidrotten under de kommande åren?

- Markfrågan är en del, den ideella nerven en annan. Dessa två är förutsättningar för att kunna genomföra vår idrott. Har vi ingen mark att tävla på så går det helt enkelt inte att genomföra vår idrott. Där tycker jag att vi är på rätt väg med det arbete som Eje Andersson nu gör med att hålla dialog med instanser på olika nivåer. Här behöver vi jobba ännu mer med att hitta ett ökat samarbete på distrikts- och föreningsnivå. Dessutom kommer det att bli ett ökat fokus på frågan nu sedan förbundsmötet fattat beslut om att en mark- och miljötjänst ska tillsättas på SOFT-kansliet, säger Inge Blomberg och fortsätter:

- Sedan är de ideella insatserna är precis lika viktiga som markfrågan. Om vi tar Vasaloppet som exempel så var de för några år sedan på väg att kliva på för hårt med anställningar och ökande löner. Det gjorde att Kajsa och Pelle som tar ledigt för att som funktionär arbeta ideellt började tveka om de skulle lägga ner tiden på att jobba ideellt. Då är man farligt ute. Det måste finnas en acceptans från det ideella av de kommersiella inslagen. Det kommer på sikt att inom orienteringen precis som det redan nu är exempelvis i Friskis & Svettis bli allt fler som bara ”vill köpa sig ett motionspass”. Om vi inte möter den nya efterfrågan som finns så kommer vi heller inte att bli större än den krets som vi redan nu är. Samtidigt måste givetvis vi följa de tankar som finns inom Riksidrottsförbundets strategi mot 2025. Möta de nya möjligheter som dessa tankar och idéer ger. Det är också en förutsättning för att vi ska kunna växa ytterligare.

 

Vilka frågor vill du själv driva framöver?

- Jag bär inte på några personliga revolutionära förslag. Jag vill precis som den verksamhetsplan som finns klubbad, vara med och bidra till att vi blir mer och fler; bidra till att vi har världens bästa landslag över tid. De senaste åren har precis som min föregångare Lena Larsson påtalat på många sätt varit gyllene. Det har glittrat ekonomiskt, medlemsmässigt och resultatmässigt. Vi har ett glatt gäng på kansliet. Så det mesta är bra, och detta visar inte minst genom att vi utsetts till Årets idrottsförbund. Men det gör absolut inte att vi kan slå oss till ro. Det är nu vi måste lyfta blicken ytterligare. Detta för att se till att vi även fortsättningsvis utvecklas i den riktning som rörelsen vill, säger Blomberg.

Ledamöter i den nya SOFT-styrelsen är Eje Andersson, Roland Hellberg, Vivianne Lindstam, Sten Segerslätt; samt de nyinvalda Anette Önerud, Maria Krafft Helgesson, Linda Take samt Patrik Elwing.

Läs hela texten i senaste numret av Skogssport.

Där kan du också läsa om:

- Världscupen i skidorientering

- Så hittar du rätt i Tiomilaterrängen

- Börjesson-Eriksson – ett mycket tajt team

- Tema: Studier

Plus en hel del annat.

 

Och du har väl inte missat att Skogssport nu även är digital. Du hittar tidningen antingen via www.skogssport.se samt via Skogssport-appen via Google Play samt App Store.

Den digitala tidningen är gratis för våra prenumeranter. För att få tillgång till den kod som krävs för att som prenumerant läsa den digitala tidningen från detta nummer och framåt skickar du ett mejl till This is a mailto link.

Om du inte redan är prenumerant så fixar du en digital prenumeration via www.skogssport.se eller via vår app (som heter Skogssport).

Mer information finns på: http://skogssport.orientering.se/Nyheter/safunkarnyadigitalaskogssport/

Skribent: Mårten Lång
E-post: Adressen Gömd
Till svenskorientering.se

Postadress:
Svenska Orienteringsförbundet
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Kontakt:
Tel: 0104765363
E-post: This is a mailto link